Medicii dentiști redevin medici stomatologi

Începând cu 21 ianuarie 2019, dentiștii (re)devin stomatologi. Legea nr. 35/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, publicată în Monitorul Oficial nr. 54/2019 prevede ca sintagma „medic dentist” să fie înlocuită de sintagma „medic stomatolog”.

Totodată, titlul de medic dentist este înlocuit de cel de doctor medic stomatolog (în care doctor nu este titlu științific), similar titlului de doctor medic obținut de absolvenții facultăților de medicină.

 

Colegiul Medicilor Stomatologi din România

 

Prin noul act, Colegiul Medicilor Dentiști din România devine Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR în loc de CMDR).

Odată cu Legea 35/2019, se modifică nu doar numele Colegiului, ci și felul în care se va compune Adunarea generală națională. Astfel, norma de reprezentare crește la 1/200 membri înscriși în fiecare colegiu teritorial la data organizării alegerilor, cel puțin un reprezentant pentru un colegiu teritorial. Până acum, colegiile județene erau mult mai bine reprezentate decât Colegiul București, unde sunt de departe cei mai mulți membri.

Această modificare s-a făcut în Camera Deputaților (cameră decizională), la Comisia pentru sănătate și familie, la 26 noiembrie 2018. Rațiunile expuse de legiuitor: „Pentru a da consistență și operativitate Adunării generale naționale a Colegiului Medicilor Stomatologi din România și pentru o reprezentare corectă la obligații și drepturi egale pentru toți membrii”.

 

Studenții desfășoară activități practice și clinice pe pacient

 

Noul act normativ mai prevede și că studenții facultăților de medicină dentară/stomatologie, în cursul pregătirii profesionale, conform curriculei universitare de specialitate, pentru a dobândi competențele necesare unui medic dentist/stomatolog conform standardelor naționale și europene în vigoare, desfășoară activități practice și clinice adecvate, pe pacient, sub supraveghere competentă, îndeplinind astfel baremele practice și clinice specifice disciplinelor de profil.

În felul acesta, activitatea clinică a studenților (pe pacienți) intră în deplină legalitate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.