Medicii pediatri vor putea prescrie medicamente pentru afecțiuni oncologice și hematologice

Proiect medicamente off-label

Medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților diagnosticați cu purpură trombocitopenică imună idiopatică vor putea fi folosite și pentru tratarea copiilor.

Executivul a aprobat prin hotărâre de guvern modificarea Anexei la HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Modificările vizează extinderea posibilității de a prescrie tratamentul și de către medicii din specialitatea oncologie şi hematologie pediatrică sau pediatrie cu supraspecializarea în hemato-oncologie pediatrică/oncologie pediatrică sau competență în oncopediatrie sau atestat de studii complementare în oncologie și hematologie pediatrică.

Totodată, actul normativ prevede modificarea denumirii bolii pentru care era acordat tratamentul, din „purpură trombocitopenică imună cronică la adulţii splenectomizaţi şi nesplenectomizaţi” în „purpură trombocitopenică imună idiopatică cronică”. Măsura a fost luată după ce Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a solicitat ca medicamentele indicate în tratamentul pentru purpura trombocitopenică imună idiopatică să fie indicate și la copiii de peste un an, până în prezent fiind folosite doar în tratamentul adulților și fiind condiționate de existența sau nu a splenectomiei.

De asemenea, pentru colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice), tratamentul va putea fi prescris și de medicii cu specialitatea pediatrie sau medicină internă.

Hotărârea de guvern prevede și că medicamentul carfilzomib va intra de la 1 ianuarie 2019 în lista medicamentelor compensate, până în prezent fiind pus pe piață doar condiționat, în baza unui contract cost volum care expiră la 31 decembrie 2018.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.