Medicii pneumologi trebuie să le pună la dispoziție documente justificative pacienților care au nevoie de aparate de ventilație atunci când zboară cu avionul, a explicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, într-un interviu pentru Ro Health Review.
Este vorba în special de pacienții cu simptom de apnee în somn sau cu obezitate-hipoventilație, adică cei care au nevoie de ventilație suplimentară în timpul somnului.
Fără documentele de la medic, ei nu se pot îmbarca.
”Este necesar avizul medicului pneumolog, indicația de utilizare a medicației și a aparaturii aferente patologiei pe care o are pacientul, pentru că fără aceste documente zborul nu este posibil”, a declarat dr. Mahler.
Zborul cu avionul le poate pune probleme grave pacienților cu afecțiuni respiratorii. Aceasta din cauza modificării concentrației de oxigen din cabină.
În ultimii ani, în special o dată cu introducerea și răspândirea curselor low-cost, numărul pasagerilor care aleg să zboare cu avionul a explodat. Vorbim de o medie de peste 2,7 miliarde de pasageri anual în lume.
” Zborul este recomandat cu măsuri de precauție la pacienții care au mai mult de jumătate din funcția pulmonară pierdută, adică un VEM sub 50%, iar la cei care au o funcție pulmonară mai scăzută de 30% este chiar contraindicat”, a explicat medicul.
Mai exact, pentru pacienții care suferă de BPOC, astm bronșic sever sau forme gravă de fibroză pulmonară, trebuie administrată medicația de criză înaintea zborului. ”Iar pentru situațiile unde zborul nu poate fi evitat, medicul pneumolog poate să facă indicație suplimentară de medicație la persoanele respective”, a subliniat dr. Mahler.