După o înțepătură cu un cui ruginit, un copil de 12 ani din Mehedinți a ajuns în stare gravă la Spitalul Victor Babeș Timișoara, unde medicii l-au salvat după 21 de zile de tratamente intensive
Tetanos este o boală extrem de gravă care poate duce la deces dacă nu este tratată la timp.
„Infecția este produsă de bacteria Clostridium tetani. Aceasta afectează sistemul nervos și ulterior duce la spasme musculare severe, insuficiență respiratorie acută și apoi la paralizie. Riscul de deces este accentuat. Perioada de incubație a bolii poate să ajungă până la trei săptămâni, dar, de obicei, simptomele apar în primele 10 zile de la infectare. Așa s-a întâmplat și acum. Când medicii de la spitalul din Drobeta Turnu Severin, în urma anamnezei și a analizelor pacientului, au constatat că are tetanos, iar starea lui se degradează rapid, au decis să îl transfere de urgență la Timișoara. A ajuns, la noi, în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, cu rigiditate musculară, cu spasme musculare generalizate și maxilar încleștat. Copilul a început să aibă dificultăți respiratorii, febră și am decis, după 24 de ore, să îl intubăm. Boala este una extrem de periculoasă, deoarece poate duce rapid la insuficiență respiratorie urmată de stop cardiac, a declarat dr. Daniel Jipa, medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
După sosirea băiatului la Timișoara, medicii au început imediat tratamentele necesare, iar copilul a fost intubat și ventilat mecanic timp de 21 de zile. Acesta a primit imunoglobulină antitetanică pentru a neutraliza toxina, doze de vaccin antitetanos, antibiotice, benzodiazepine pentru reducerea spasmelor musculare și relaxante musculare.
„Pentru salvarea copilului a existat o colaborare interdisciplinară. Am colaborat cu o echipă de medici specializați în chirurgie pediatrică de la Spitalul Louis Țurcanu care au venit de mai multe ori în spital la noi pentru toaletarea și debridarea plăgii, îndepărtarea țesuturilor necrozate și curățarea rănii în profunzime. Din echipa multidisciplinară au mai făcut parte un medic cardiolog, un pneumolog, kinetoterapeutul secției noastre și, bineînțeles, un medic infecționist, colega noastră, dr. Alexandra Herlo. Asemenea cazuri, care sunt foarte rare, sunt extrem de greu de gestionat și, implicit, de tratat. Necesită o intervenție medicală rapidă și suport avansat de terapie intensivă. Evoluția bolii este imprevizibilă și pot apărea în orice moment complicații. Adolescentul a stat mai bine de 21 de zile în Terapie Intensivă, intubat orotraheal, dar am reușit, datorită echipei care a gestionat acest caz, să îi salvăm viața, a adăugat dr. Mirela Poroșnicu, medic primar ATI și șef secție ATI la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
În acest caz rar, copiii care suferă de tetanos necesită tratamente complexe și o intervenție rapidă din partea unei echipe medicale bine coordonate. Acesta este al treilea pacient cu tetanos din ultimii doi ani salvat de medicii timișoreni.
„Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de protecție împotriva tetanosului. Vaccinul antitetanic face parte din schema națională de imunizare”, au subliniat medicii, recomandând părinților să se asigure că copii lor sunt vaccinați corespunzător.