EXCLUSIV Medicii din Suceava și Iași: Pandemia e pe sfârșite. Urgența mare este acum pentru a ajuta refugiații. Putem merge voluntari în Ucraina

sursa foto: Fight for Freedom/Facebook

La Suceava și Iași, Colegiile medicilor răspund cu solidaritate și sunt pregătite să se implice sub orice formă în criza creată de războiul din Ucraina: de la donațiile de medicamente și alimente, la rezolvarea eventualelor probleme de sănătate ale refugiaților care ajung în țara noastră, și până la a merge voluntari în zonele de conflict. Cu o pandemie pe sfârșite, dar cu experiența pe care au câștigat-o în tot acest timp, reprezentanții Colegiilor medicilor din Suceava și Iași se arată încrezători că medicii vor face față și problemelor de sănătate ale valului de refugiați, subliniind totodată că este necesară și implicarea autorităților.

Pandemia este pe sfârșite, iar urgența mare este acum pentru a ajuta refugiații din Ucraina, a declarat președintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Sorin Hâncu, pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro.

Mai mult, dr. Sorin Hâncu a spus că dacă va exista un apel al Ucrainei, iar legislația va permite, medicii vor merge voluntar pentru a ajuta țara vecină.

„Dacă vor apela dumnealor și legislația va permite, putem să ajungem și acolo (n.r. ca medici din Suceava să meargă în Ucraina), dar deocamdată, nu. Ei au medici suficienți, nu este problemă, dar dacă vor apela, da. Dar asta ține de Ministerul Sănătății, nu pot eu să iau o astfel de hotărâre. Fiecare dacă vrea, se poate înscrie ca voluntar”, a spus președintele Colegiului Medicilor Suceava.

În prezent, dr. Sorin Hâncu a spus că în funcție de necesități, Colegiului Medicilor Suceava se va alătura acțiunilor umanitare, urmând să ajute cu medicamente,alimente și alte produse pentru cei refugiați.

„Spitalele, prin direcțiile de sănătate publică, au instrucțiuni precise (n.r. referitoare la refugiați). Noi fiind o organizație profesională a medicilor și răspunzând de ea, m-am gândit că este corect ca să ne alăturăm și noi acestei acțiuni umanitare, cu ceea ce putem. Aceasta este intenția noastră, iar acest lucru îl vom face în funcție de necesități, de ce va fi nevoie în zilele următoare. Noi ne pregătim și comunicăm cu celelalte organizații implicate și vom ajuta cu ce și unde va fi nevoie (…). Spitalizarea nu ține de noi. Toate acestea țin de Direcția de Sănătate Publică. Colegiul Medicilor Suceava poate să contribuie cu medicamente, cu alimente, pentru cei refugiați, în vamă, sau unde vor fi ei cazați. Acolo putem noi să intervenim. În rest, este problema statului și a direcției de sănătate publică. Noi nu putem să dictăm spitalelor și celorlalte organizații și entități”, a afirmat dr. Sorin Hâncu.

„Războiul nu a ținut de noi și nu ne-a întrebat nimeni”

Totodată, dr. Sorin Hâncu a spus că „dacă va fi nevoie, vom acționa și vom apela ca medicii care pot să se implice și ei pentru a ajuta acești oameni care sunt acum în suferință. Ce să facem? Nici războiul nu a ținut de noi și nu ne-a întrebat nimeni. Va trebui să ajutăm și noi pe cât posibil. Deocamdată, medicii nu sunt pregătiți, dar vom acționa să determinăm medicii să se implice și ei pentru a ajuta acești oameni care sunt într-o situație deosebită”.

La rândul său, conf. dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași, a spus că medicii trebuie să răspundă cu solidaritate la ceea ce se întâmplă în Ucraina și vor face tot ce se poate pentru rezolvarea eventualelor probleme de sănătate ale refugiaților.

„Medicii vor face tot ce se poate pentru eventualele probleme de sănătate ale refugiaților”

„Noi trebuie să răspundem cu solidaritate la ceea ce se întâmplă în Ucraina, iar medicii vor face tot ce se poate pentru eventualele probleme de sănătate, și sunt sigur că cei care vor fi refugiați vor avea asemenea probleme, să și le poată rezolva într-un mod normal, decent și de calitate în România. Nu mă îndoiesc de chestia asta”, a declarat conf. dr. Liviu Oprea, pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.

Necesitatea implicării autorităților

Acesta a spus că așa cum a făcut față și pandemiei, sistemul medical va face față și valului de refugiați veniți din Ucraina, dar este necesară și implicarea autorităților.

„Sunt convins că sistemul medical va face față valului de refugiați. Am făcut față și în pandemie, deja avem o oarecare experiență în gestionarea situațiilor de criză. E o discuție lungă dacă vom avea și noi valuri de pandemie. E greu de spus, pentru că deocamdată nu avem informații legate de câți oameni vor fi refugiați, câți vor veni. E greu de făcut o apreciere, dar sunt convins că, cel puțin, corpul profesional va face tot ce poate pentru ca acești oameni să fie tratați cum trebuie. Restul, sunt probleme la care trebuie să se implice și autoritățile dacă vorbim de resurse, pentru că medicii nu sunt responsabili de resursele din sistem”, a spus președintele Colegiului Medicilor Iași.

Conf. dr. Liviu Oprea a precizat că până acum, nu cunoaște cazuri de refugiați care să se fi adresat spitalelor din Iași.

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.