Medicina de la sat și mediul privat

Nouă din zece unități medicale din România sunt private, iar în mediul rural 91,5% din acestea sunt private, în timp ce la oraș procentajul este de 89,4%, arată datele unui studiu realizat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED). O unitate medicală deservește în medie aproape 12.000 de români, dar sunt și județe unde 30.000 de oameni de la sat sunt nevoiți să se adreseze unei singure unități medicale, arată PALMED. Asta în condițiile în care mediul privat a dezvoltat la sate câte un centru medical la care se pot adresa 961 de români. La nivel național, doar una din zece unități medicale de stat se află în mediul rural, în timp ce mediul privat asigură una din cinci entități medicale la țară.

„După centrele medicale mari, din orașe dens populate, lanțurile de laboratoare și cabinetele individuale s-au extins în orașele mici și apoi în mediul rural și își mențin această tendință. Scopul este facilitarea accesului pacientului la îngrijiri medicale de calitate, într-un timp mai scurt, fără să fie nevoit să parcurgă zeci sau sute de kilometri până la cel mai apropiat cabinet medical. Deși există și centre medicale complexe, cu multiple specializări, ne-am concentrat, mai degrabă, pe cabinete cu servicii generale, care să permită o primă evaluare a pacientului sau investigații medicale de rutină, iar acolo unde se impune, să fie îndrumat către o unitate superioară”, afirmă Cristian Hotoboc, președintele PALMED, într-un comunicat de presă.

În județul Maramureș a fost înregistrată o situație aparte, arată datele statistice. Aici, o unitate medicală publică acoperă, în mediul rural, peste 90.000 de oameni. La nivel național, în mai bine de jumătate dintre județe o unitate medicală publică răspunde nevoilor a cel puțin 15.000 de oameni. Excepție face județul Argeș, cu o clinică la doar 1.374 de locuitori.

În ce privește dezvoltarea sistemului public de sănătate, cea mai mare acoperire raportată la populație este în județul Argeș, o unitate deservind 237 de locuitori din mediul rural. La polul opus sunt județele Hunedoara, Caraș-Severin, Harghita și Braşov.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.