Medicul Adrian Wiener: Într-o epidemie cu o boală infecto-contagioasă, inevitabil drepturile și libertățile individuale colizionează

Adrian Wiener, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, medic și fost manager al Spitalului Județean din Arad, a afirmat că în situații excepționale, cum este cea de acum în care există o epidemie cu o boală infecto-contagioasă cu o mortalitate mult peste gripa sezonieră, inevitabil drepturile și libertățile individuale colizionează.

“Spre exemplu, în măsura în care sunt purtător de SARS-COV-2 și potențial contagios, libertatea mea absolută la liberă circulație colizionează cu dreptul tău la sănătate și viață. Exercitându-mi fără (auto)cenzură dreptul la liberă asociere îți pun viața în pericol”, a afirmat medicul Adrian Wiener.

El a spus că în condiții excepționale, aceste drepturi care colizionează frontal trebuie stratificate astfel încât drepturile tuturor să fie cât mai puțin afectate.

Medicul Adrian Wiener a adăugat că limitări individuale sau colective trebuie să fie temporare, proporționale cu riscul societal și aplicate fără discriminare.

În opinia medicului, avem drepturi fundamentale, ca indivizi, respectiv dreptul la autodeterminare, dreptul la liberă circulație, la liberă asociere.

“Suntem ființe libere și libertatea este principala resursă a ființei umane. Formăm însă o societate în care toate persoanele au aceleași drepturi și libertăți. Cei de lângă mine au același drept la sănătate și viață; la fel ca și mine, la fel ca și tine. Exercitarea drepturilor unei persoane depinde indisolubil de prezervarea dreptului de a le exercita de către toți ceilalți. A-mi exercita liber un drept cu prețul limitării libertății celuilalt devine un privilegiu” a scris medicul Adrian Wiener, pe pagina sa de Facebook.

Afirmațiile sale vin în contextul în care câteva zeci de persoane s-au adunat, duminică, în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de legea carantinei și față de obligativitatea purtării măștilor.

Totodată, Jandarmeria Bucureşti a transmis, duminică seară, că pe timpul stării de alertă, organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii sau orice alte întruniri sunt interzise, iar 13 persoane care participă la protestul din Piaţa Victoriei au fost amendate.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.