Dr. Carmen Pantiș, medic ATI, președintele Colegiului Medicilor Bihor, a declarat că în România, este o situație dramatică pentru că numărul de specialiști este foarte mic, datele arătând că deficitul se va adânci în următorii ani, urmând să se atingă o cifră de 12.000 de specialiști, în următorii 15 ani.
„Este o realitate care își pune amprenta asupra sistemului public sanitar. Una dintre deciziile care s-au luat, și asta s-a văzut în ultimii ani, respectiv un număr mai mare de locuri la rezidențiat, cu încercarea de a asigura acele specialități extrem de deficitare, respectiv anestezia și terapia intensivă, bolile infecțioase, cardiologia pediatrică, chirurgia și ortopedia pediatrică, psihiatria și pneumologia pediatrică, radioterapie. Există acest deficit mare de personal care este dat de migrație, pensionare, iar de foarte multe ori, la concursurile organizate în anii anteriori nu s-au prezentat specialiștii”, a declarat dr. Carmen Pantiș.
Potrivit acesteia, există o necesitate crescută și la nivelul medicinei de urgență, a anesteziștilor, a specialiștilor în programele naționale de oncologie, hematologie, medicină nucleară, oncologie medicală, oncologie și hematologie pediatrică, radioterapie, care sunt într-un număr minor. Medicul a mai spus că există lipsă de specialiști și în rândul epidemiologilor.
De asemenea, datele Eurostat arată că avem 276 de medici la 100.000 de locuitori, ceea ce ne situează pe penultimul loc din Europa, mai puțin decât noi având doar Polonia, potrivit dr. Carmen Pantiș.
Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței-dezbatere „Noi și Sistemul de Sănătate”, organizată vineri, de Colegiul Medicilor din România, unde participanții au expus problemele cu care se confruntă medicii și pacienții din România, împreună, în raport cu sistemul de sănătate. Managementul logistic și comunicarea aferente proiectului din partea CMR au fost asigurate de Sănătatea Press Group.