Medicul Ciuhodaru: Un program național de testare gratuită, măsura pentru întreruperea transmiterii noului coronavirus

Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași, este de părere că testarea extinsă gratuită a contacților și a celor expuși, chiar asimptomatici, printr-un program național e sigura opțiune sănătoasă, dublată de izolare, pentru de prevenție și întreruperea transmiterii noului coronavirus.

“Nu testăm, suntem condamnați. Strategia actuală este eșuată. O dovedesc noile recorduri de infectări cu coronavirus. (…). O testare extinsă gratuită (așa cum tot propun dar nimeni nu aude, așa cum fac toate țările ce au succes în controlul pandemiei) dublată de izolare (voluntară! la domiciliu) și anchete epidemiologice prompte ar duce la întreruperea tuturor lanțurilor epidemiologice”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Printre motivele exprimate pentru care medicul Tudor Ciuhodaru susține introducerea unui Program Național de Testare Extinsă Gratuită se numără acela că cele mai multe cazuri provin din focare cu risc crescut de transmitere a infecției.

Medicul susține că în prezent “testăm puțin și prost”, iar valorile utile ar trebui să depășească 0,1% din populație în fiecare zi, respectiv minimum 20.000 de persoane.

“Asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă e blocată. Testăm doar în zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut (spitale, cămine pentru vârstnici, persoane instituționalizate, copii cu dezabilități) unde numărul de cazuri e mult mai mare decât în populația general”, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple, respectiv testarea și izolarea.

Medicul Tudor Ciuhodaru a adăugat că la noi testele sunt extrem de scumpe și extrem de greu de accesat.

„Concret sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste! Se poate începe cu toți cei expuși (personal medical în primul rând, polițiști, jandarmi, cei din hipermarket, vamă, aeroport, gară, șoferii din mijloacele de transport în comun) și a tuturor contacților cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS”, a completat medicul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.