Medicul Tudor Ciuhodaru, despre primele simptome ale degerăturilor

Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași, atenționează că au apărut primele cazuri de persoane cu hiportermie și degerături.

” Mare atenţie la frig. Hipotermia e un ucigaș tăcut. Au apărut primele victime. Un pacient de 79 de ani nu a mai putut fi salvat iar altul de 67 este internat cu hiportermie și degerături. Ce trebuie să (nu) faceți – mic ghid de supraviețuire în asfel de situații- sunt 3 lucruri pe care trebuie să le știți: recunoaștere, intervenție și nu în ultimul rând prevenție”, a afirmat medicul.

În ceea ce privește recunoașterea, medicul Tudor Ciuhodaru a spus că primele simptome ale degerăturilor includ tulburările de sensibilitate (furnicături, înţepături), pielea se înroşeşte şi se descuamează iar apoi apar flictenele (bule ca după arsuri) şi se instalează tulburări motorii. În forma severă se merge până la gangrenă ce necesită amputaţia segmentului de membru.

De asemenea, printre semnele de alarmă ale hipotermiei se numără frisoanele, piele rece, palidă, parestezii (amorţeli) la nivelul membrelor, tulburări de echilibru şi de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolenţă asociată unor respiratii superficiale şi cu frecvenţă joasă, bradicardie, puls imperceptibil, urmate de confuzie, halucinaţii şi comă – urmate de ,,moartea albă”, a precizat medicul.

Acesta a adăugat că pacientii se pot răni cu ușurință datorită tulburărilor de echilibru iar în funcţie de severitatea lezională şi a hipotermiei pot rămâne imobilizati la domiciliu sau se pot înregistra cazuri letale.

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit câteva sfaturi și în ceea ce privește acordarea primului ajutor.

„Primul ajutor constă în (!!!lucruri simple și ușor de făcut având drept scop limitarea pierderilor de căldură și încălzirea progresivă a pacientului):
1.Plasați pacientul pe o suprafaţă uscată care asigură protecție față de răceala solului.
2.Găsiți un adăpost sau spaţiu (eventual încălzit) pentru a-l proteja de frig și vânt.
3.Îndepărtaţi hainele umede.
4.Dacă e posibil, administrarea de lichide calde.
5.Nu frecaţi şi nu masaţi pacientul ci doar asigurați încălzirea progresivă.
6.Nu încălziți pacientul prin contact cu surse de căldură (sobă, calorifer, apă fierbinte, duş sau cadă). Datorită tulburărilor de sensibilitate se pot produce arsuri şi pot apărea fenomenele de şoc.
Atenție:
1. Orice degeratură necesită consult medico-chirurgical pentru a evita evoluţia nefavorabilă şi complicatiile.
2. Beneficiază de încalizire externă şi de terapie medicamentoasă menită a reduce durerile şi a ameliora circulaţia sanguină în zona afectată.
3. Primul ajutor constă în găsirea unui adăpost sau spaţiu încălzit. Asezaţi victima pe o suprafaţă uscată care să o protejeze de răceala solului, protejând-o de frig și vânt şi îndepărtaţi hainele umede, nu frecaţi şi nu masaţi victima ci doar încălziţi-o progresiv. Este intezisă încălzirea prin contact cu surse de căldură (sobă,calorifer) întrucât tulburările de sensibiliate pot duce la arsuri”, a scris medicul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.