Membrii familiei pot contribui la întârzierea prezentării la medic în cazul unor pacienți cu AVC

Familia, rudele apropiate pot contribui la întârzierea prezentării la medic în cazul unor pacienți cu forme ușoare de accident vascular cerebral (AVC). Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat la 25 martie în revista Nature Communications.

 

„Timpul este creier”

 

În cazul unui pacient cu AVC, timpul scurs de la debutul simpromelor la prezentarea la medic face diferența în ceea ce privește prognosticul pacientului. Dictonul folosit frecvent de medici este: „timpul este creier”. Un studiu prezentat la Congresul Mondial de Stroke (WSC 2018) arată că întârzierea cu doar o oră a tratamentului de revascularizare duce la un prognostic negativ pentru pacienți și la creșterea costurilor îngrijirilor medicale și îngrijirilor ulterioare ale pacienților.

Însă un grup de cercetători din SUA a demonstrat că familia poate contribui la întârzierea prezentării la medic a unui pacient cu AVC, în special atunci când acesta prezintă o simptomatologie ușoară sau moderată de stroke.

 

„Paradoxul îngrijirii”

 

Autorii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, Massachusetts – unul din cele mai mari spitale de urgențe din SUA – numesc asta „paradoxul îngrijirii”. Pacienții cu familii strânse, apropiate, se prezintă în mod paradoxal mai târziu la medic atunci când suferă un stroke.

Studiul a inclus 175 de pacienți diagnosticați cu o formă ușoară sau moderată de AVC, cu simptomatologie predominant motorie. Aceștia au putut să ofere informații cu privire la cercul social și familial. Rezultatele au arătat că pacienții care s-au prezentat mai târziu la medic după debutul simptomelor aveau o rețea socială strânsă, cu familii numeroase și unite. În multe instanțe, familia a fost cea care a decis să temporizeze prezentarea la medic, în ciuda simptomelor care puteau sugera o urgență.

Adesea, membrii familiei cred că pot gestiona anumite situații medicale, că pot supraveghea și oferi îngrijiri la domiciliu unui bolnav. În realitate, în cazul unei urgențe medicale, acest „paradox al îngrijirii” în familie poate întârzia primirea adevăratelor îngrijiri medicale salvatoare de viață.

 

Limitările cercetării

 

În cadrul studiului, au fost selectați pacienți cu forme ușoare de AVC, pentru mai multe motive: pe de o parte, datorită simptomatologiei mai ușoare, aceștia tind să se prezinte mai târziu la medic. În același timp, aceștia au fost în măsură să răspundă chestionarului privind natura cercului social și familial în timpul spitalizării. Pe de altă parte, această selecție riguroasă a pacienților reprezintă și principala limitare a studiului.

Studiul nu a inclus pacienți cu forme severe de stroke și nici pacienți care, în urma accidentului vascular cerebral, au rămas cu afazie și alte sechele neurologice grave. Informațiile privind natura cercului social și familial au fost autoraportate, fiind deci subiective. Rămâne de văzut dacă rezultatele cercetării se vor confirma și în cadrul unor studii mai ample, pe populații diverse, și în cazul unor forme severe de stroke, cu simptomatologie mai evidentă.

Până atunci, autorii cred că informarea publicului de toate vârstele cu privire la principalele semne ale unui stroke – și ale altor urgențe medicale – este importantă pentru a reduce întârzierile între debutul simptomelor și prezentarea pacienților la medic.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.