Mesajul lui Klaus Iohannis către studenţii medicinişti: Profesia vă va testa limitele şi vă va oferi experienţa extraordinară de a salva vieţi

Deschidere an universitar UMF Carol Davila

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu ocazia deschiderii anului universitar 2020-2021 la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” prin intermediul consilierului prezidenţial Diana-Loreta Păun.

„Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” este centru de referinţă pentru mediul academic românesc. De înfiinţarea acesteia, în anul 1857, se leagă începuturile Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie, poziţionând, astfel, învăţământul medical românesc în ierarhia valorilor mondiale. Ultimele luni au fost marcate de incertitudine şi îngrijorare, încercând cu toţii să înţelegem şi să depăşim cât mai bine epidemia de COVID-19. Vă mulţumesc tuturor pentru maturitatea şi responsabilitatea dovedite în aceste circumstanţe excepţionale! Vă cunosc entuziasmul şi dorinţa de a contribui la schimbarea în bine a sistemului de sănătate românesc, adevărate atuuri în această perioadă dificilă, în care pandemia a evidenţiat şi mai clar inechităţile şi disfuncţionalităţile sistemului nostru sanitar. Vă felicit, dragi studenţi, pentru curajul de a face primul pas în această lume extraordinară, către tainele unei profesii care vă va modela ca oameni, vă va testa limitele şi, cel mai important, vă va oferi experienţa extraordinară de a salva vieţi. Vă îndemn să împingeţi frontierele cunoaşterii şi cercetării în medicină şi să duceţi mai departe prestigiul personalităţilor care au trecut pragul acestei instituţii”, spune președintele în mesajul transmis de către consilierul prezidenţial Diana-Loreta Păun.

Klaus Iohannis subliniază că viitorul generaţiilor de medici depinde de angajamentele de reformare a sistemelor de educaţie şi sănătate.

„Ne revine astăzi responsabilitatea de a sparge barierele unor mentalităţi şi metehne adânc înrădăcinate şi de a construi un mediu corespunzător dezvoltării profesionale şi practicării dificilei meserii pe care v-aţi ales-o. Viitorul generaţiilor de medici depinde de angajamentele de reformare pe care le luăm astăzi în două sisteme vitale pentru dezvoltarea unei societăţi: educaţia şi sănătatea. Vă asigur că sunt alături de voi în acest drum, pas cu pas, spre o Românie educată şi sănătoasă!”, mai spune Iohannis.

Şeful statului îşi exprimă „recunoştinţa şi respectul faţă de cei care, punându-şi propria viaţă în pericol, s-au aflat în prima linie şi au asigurat continuitatea serviciilor esenţiale de sănătate şi îngrijiri”.

„Ei au demonstrat că jurământul pe care l-au depus nu şi-a pierdut substanţa şi continuă să reprezinte esenţa acestei nobile profesii, a abnegaţiei, a devotamentului şi a dăruirii. Pentru toate acestea, aceşti oameni extraordinari au admiraţia şi sprijinul meu necondiţionat”, afirmă el, în mesajul transmis cu ocazia ceremoniei de deschidere a anului universitar 2020-2021 la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.