Mesajul Ministerului Sănătății cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia asupra importanţei prevenţiei şi susține că familia are un rol cheie în gestionarea factorilor de risc pentru diabetul de tip 2.

„Diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică și este nevoie de creșterea gradului de conștientizare a pacienților, dar și a familiilor lor cu privire la această afecțiune. Vom crește accesul pacienților la medicamente prin introducerea de noi molecule în listele de medicamente compensate și gratuite, dar consider că este necesară dezvoltarea programului național curativ, dar și o îmbunătățire a modului în care funcționează subprogramul de diabet de tip 2 prin care este asigurat accesul copiilor la  sistemele  de monitorizare continuă a glicemiei şi sistemele de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Voi avea o discuție în acest sens cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Diabetul zaharat este o boală cronică, netransmisibilă, caracterizată printr-un nivel ridicat al glicemiei în sânge, provocat de defecte în producerea şi/sau folosirea necorespunzătoare a insulinei în organism.

Alimentaţia nesănătoasă de tip fast-food, lipsa activităţilor fizice, stresul și poluarea excesivă sunt doar câteva dintre cauzele care astăzi au făcut ca diabetul să se răspândească.

De aceea, este important să prevenim și să controlăm diabetul, prin metode naturale. Un stil de viaţă corespunzător poate ajuta la prevenirea acestei afecţiuni.

Alimentatia sănătoasă, mişcarea şi renunţatul la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele metode prin care se poate preveni această afecțiune. Fructele si legumele proaspete, alimentele bogate în vitamine și acizi grași Omega 3 sunt o sursă de hrană care vă pot reda starea de sănătate dorită, prevenind astfel afecțiuni nedorite.

De asemenea, şi activitatea fizică este un factor important de prevenţie.

Conform Studiului Național privind Prevalența Diabetului, în 2017, în România erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulți cu vârsta între 20 și 79 de ani. În 2018, 860.558 de pacienți cu diabet au beneficiat de tratament în cadrul Programului Național de Diabet, iar în primul semestru al acestui an numărul acestora a fost de 821 587.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.