Mesajul MS de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge: Contribuţia donatorilor benevoli e esențială

Sange

“Ziua Mondială a Donatorului reprezintă o ocazie  de a aduce în atenție importanța actului donării și de a le mulțumi, încă o dată, donatorilor. Necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esențială, la fel ca și contribuţia donatorilor benevoli adusă sistemelor naţionale de sănătate. Astăzi salut și efortul depus de colegii mei din centrele de transfuzii pentru a asigura necesarul colectei în special în această perioadă. Este nevoie de o reorganizare din temelii a acestui domeniu și de schimbarea legislatiei”. Este mesajul transmis de ministrul Sănătății Nelu Tătaru, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

Ministerul Sănătății încurajează donarea benevolă de sânge și îndeamnă cetățenii să doneze benevol.

”În țară există o nevoie permanentă atât de sânge și de preparate sangvine, cât și de donatori fideli”, se arată într-un comunicat al MS.

”Sângele salvează sigur vieți” este tema Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge din 2020, campania din acest an desfășurându-se sub sloganul ”Donează sânge și fă din lume un loc mai sănătos”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

OMS arată că la nivel mondial sunt colectate aproximativ 118,4 milioane de donații de sânge, 40% dintre acestea fiind în țările cu venituri mari, țări ce adăpostesc 16% din populația lumii.

În ceea ce privește categoriile către care merg donațiile, în țările cu venituri mici până la 54% din transfuziile de sânge sunt administrate copiilor sub 5 ani. Iar asta în timp ce în țările cu venituri mari, cel mai frecvent grup de pacienți transfuzat are vârsta de peste 60 de ani, reprezentând până la 75% din toate transfuziile, mai arată OMS.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.