Mesajul Societății Române de Endocrinologie, în contextul Zilei Mondiale a Menopauzei

Ziua Mondială a Menopauzei este marcată anual, în întreaga lume, în data de 18 octombrie, pentru creșterea gradului de conștientizare a acestei stări, dar și pentru a aduce în atenție opțiunile de îmbunătățire a sănătății și bunăstării femeilor la mijlocul vieții și nu numai.

Tema Zilei Mondiale a Menopauzei 2022 este Cunoașterea și Starea de spirit. (Cognition and Mood).

Stările prin care trec femeile în timpul și înainte de menopauză pot să difere. Există peste 30 de simptome asociate menopauzei, dar lista Societății Britanice de Menopauză cu cele mai frecvente simptome experimentate de către femei include, printre altele: bufeuri, uscăciune vaginală, creștere în greutate, anxietate și stres, probleme de somn, energie scăzută, dureri de cap, transpirații nocturne.

Menopauza marchează o perioadă de schimbări hormonale și adesea sociale pentru femei, iar o serie de factori tot mai frecvenți, precum obezitatea, sedentarismul sau fumatul induc menopauza timpurie.

“Menopauza, dacă vorbim despre fenomenul natural, înseamnă ieșirea din funcție a ovarelor unei femei. Acest lucru se produce pentru că populația de foliculi ovarieni activi se epuizează. În acel moment, se instalează menopauza. Dacă acest lucru se produce în condiții naturale, nu ca urmare a unei intervenții chirurgicale, de cele mai multe ori, această perioadă este precedată de o serie de modificări, atât din punct de vedere clinic, cât și hormonal, perioadă care este denumită de tranziție către menopauză. În această perioadă de tranziție, încep să apară modificări în ceea ce privește ritmicitatea ciclurilor menstruale, la început mai abundente și mai dese, ca ulterior să fie mult mai rare și cu un flux menstrual mult mai redus. Aceste cicluri sunt treptat anovulatorii și, din punct de vedere al simptomatologiei generale, unul dintre elementele aproape constant este apariția așa numitelor simptome vasomotorii sau a valurilor de căldură, care reprezintă semnătura instalării menopauzei. Apar o serie de modificări ulterioare, care duc la conturarea unui tablou complet. Deficitul estrogenic, caracteristic acestei perioade, este un factor de risc pentru osteoporoza de post menopauză. Menopauza este un diagnostic retrospectiv și se pune în jurul vârstei de 50 de ani, după o perioadă de amenoree secundară de un an de zile și de oprire de un an de zile a ciclurilor menstruale. Este important, însă, ca femeile să știe că există metode și soluții pentru a parcurge această perioadă mai ușor, pentru a reduce simptomele și a avea o calitate a vieții crescută. Pentru aceasta, însă, trebuie să se prezinte la medic, care le poate îndruma și ajuta“, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), numărul femeilor cu vârsta de peste 60 de ani va creşte de la aproximativ 336 de milioane, câte erau înregistrate în anul 2000, la peste un miliard în anul 2050.

Având în vedere această cifră, specialiștii consideră că este important ca femeile să fie pregătite și să acorde o mare atenție sănătății lor și bineînțeles a perioadei în care se instalează menopauza.

Totodată, aceștia recomandă ca femeia aflată în menopauză, atât în perioada de premenopauză, cât și de postmenopauză, să se prezinte la medicul ginecolog.

De asemenea, mamografia în perioada de menopauză, la femeile între 50 și 69 de ani, este extrem de utilă.

După menopauză, corpul produce mult mai puțini hormoni estrogen și progesteron. Nivelurile foarte scăzute de estrogen după menopauză duc la modificări în organism și pot afecta sănătatea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.