Cu o săptămână înainte de Paște, specialiștii Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu subliniază importanța unei tranziții treptate între perioada de post și mesele tradiționale de sărbătoare, pentru a preveni disconfortul gastric și alte probleme digestive.
„Ultima săptămână de post aduce cu ea nu doar emoție și pregătiri, ci și provocări pentru organism. Dacă ați ținut post, e important să aveți grijă cum faceți tranziția către mesele bogate din zilele de Paști”, spun medicii sibieni.
Pentru o tranziție sănătoasă, aceștia recomandă reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală: „Introduceți treptat alimentele de origine animală – începând cu lactate ușoare, ouă fierte și carne slabă (pui, curcan, pește)”.
În plus, se subliniază importanța evitării alimentelor care pot pune presiune asupra sistemului digestiv: „Evitați excesul de prăjeli, grăsimi și dulciuri concentrate.”
Hidratarea este și ea un factor cheie: „Hidratați-vă corespunzător – apa ajută digestia și reduce senzația de disconfort gastric.”
Totodată, medicii încurajează moderarea porțiilor: „Mâncați cu moderație și bucurați-vă conștient de mesele festive. Nu uitați: e în regulă să spuneți „nu” porțiilor mari – corpul are nevoie de timp să se adapteze.”
„Sănătatea e un dar. Haideți să o protejăm și în această perioadă de sărbătoare!” este îndemnul final al specialiștilor Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.