Metoda care ar putea revoluționa transplanturile: triplează durata de viață a organelor

Cercetătorii americani au descoperit o metodă de păstrare a organelor pentru transplant care triplează durata de viață a acestora comparativ cu procedura obișnuită, de păstrare a organelor în gheață. Denumită „supra răcire”, metoda prevede păstrarea organelor la -4 grade Celsius, ceea ce încetinește rata metabolică pentru a preveni deteriorarea, relatează Nature Biotechnology.

Acest lucru înseamnă că organele pot fi menținute viabile mai mult de o zi, ceea ce cercetătorii spun că ar putea revoluționa transplanturile de organe. Următorul pas va fi evaluarea duratei de funcționare a organelor „supra răcite”la animalele mari, cum ar fi porcii, înainte de a trece la studiile clinice umane.

 

Rezultate excelente la testele incipiente

 

Tehnica a fost introdusă prima oară acum cinci ani, de o echipă de medici de la Spitalul General din Massachusetts și de la Școala Medicală Harvard, care a folosit ficatul șoarecilor. Organele minuscule au fost răcite, în timp ce prin vasele de sânge au fost pompați nutrienți și oxigen. Provocarea este însă adaptarea procedurii la ficatul uman, care este mult mai mare decât cel al rozătoarelor. Pe măsură ce organele cresc, există un pericol mai mare de formare a cristalelor de gheață, care pot distruge celulele și țesutul. Soluția a fost pregătirea ficatului pentru „supra răcire” prin utilizarea agenților de protecție care împiedică înghețarea.

Experimentele pe ficatul uman care nu mai putea fi folosit pentru transplant au arătat că acesta poate fi păstrat timp de 27 de ore, în loc de cele nouă ore tipice atunci când organele sunt depozitate în gheață.

 

Perioada de păstrare a organelor, creștere spectaculoasă

 

Rezultatele au fost caracterizate drept fenomenale de cercetători. „Aceasta este o descoperire mare în domeniul conservării organelor. Este prima dată când demonstrăm că este posibil să păstrăm organele umane la temperaturi sub zero grade Celsius”, a declarat dr. Reinier de Vries.

După readucerea la temperatura normală, ficatul a funcționat normal, lucru determinat pe baza testelor precum consumul de oxigen sau producția de bilă. De asemenea, organele au supraviețuit unui „transplant simulat” atunci când au fost conectate la o sursă de sânge artificială.

Cercetătorii nu au putut experimenta pe organe care ar fi fost potrivite pentru transplant, dar cred că organele sănătoase ar putea fi păstrate mult mai mult, poate chiar zile în șir. Scopul final, deși îndepărtat, este ca organele să poată fi păstrate ani la rând în bănci specializate, lucru care ar putea salva mii de vieți.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.