Metodă de a bloca intrarea virusului SARS-CoV-2 în organism, descoperită de un grup de cercetători italieni

Un grup de cercetători italieni susține că a descoperit o metodă prin care să blocheze intrarea virusului SARS-CoV-2 în organism.

Noua tehnică a fost brevetată recent și se consideră a fi o soluție cel puțin pentru a preveni răspândirea alertă a virusului în organism și dezvoltarea formelor grave ale bolii.

În prezent, cercetătorii italieni lucrează la perfecționarea acestei tehnici pentru a obține un medicament de tip nou, pe lângă vaccinuri și anticorpii mono-clonali. Potrivit estimărilor acestora, primele tratamente ar putea fi gata în aproximativ doi ani, potrivit La Stampa.

Cercetătorii Paolo Ciana, Vincenzo Lionetti și Angelo Reggiani propun ca atenția să fie mutată de la caracteristicile virusului și ale proteinei spike la calea prin care virusul ajunge în celule, și anume receptorul Ace2, pentru ca variantele noi care pot apărea să fie blocate.

Potrivit sursei citate, s-a plecat de la filamentele de acizi nucleici numiți aptameri, capabili să se lege de molecule și proteine.

Astfel, oamenii de știință susțin că dacă filamentul de acid nucleic ocupă ”încuietoarea” folosită de virus, acesta din urmă nu își poate acționa cheia și, în consecință, nu reușește să intre în celulă.

”În mai puțin de un an, prin impulsul emoțional pe care pandemia l-a generat și în noi cercetătorii, printre milioanele de miliarde de posibili candidați am identificat doi aptameri, adică două filamente de ADN, capabile să blocheze infecția: adevărate ”măști” pentru celulele atacate de virus. Pentru a le face să devină un medicament, va trebui să facem aceste macromolecule să devină stabile, astfel încât să poată fi distribuite în țesuturile țintă și să demonstrăm siguranța tratamentului”, a declarat cercetătorul Paolo Ciana.

Totodată, Angelo Reggiani a precizat că ”aptamerii ADN oferă diferite avantaje, spre deosebire de un medicament convențional, și au timpi de producție mai rapizi”.

”Noi credem că, dacă am reuși să stimulăm interesul pentru a ne ajuta în dezvoltarea acestei noi terapii, am putea ajunge la aprobarea unui nou aptamer anti-Covid-19 în termen de 24 de luni”, a declarat Reggiani potrivit sursei citate.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.