Metodologia de evaluare și acreditare a unităților sanitare din ambulatoriu de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, publicată în Monitorul Oficial

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a elaborat Metodologia de evaluare și acreditare a unităților sanitare din ambulatoriu, ordinul în acest sens fiind publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, documentul precizează că standardele, procedurile și metodologia de evaluare și acreditare a unităților sanitare din ambulatoriu trebuie să respecte principii precum asigurarea unui sistem de management al calității serviciilor de sănătate și al siguranței pacientului, asigurarea nediscriminatorie a accesului pacientului la serviciile de sănătate, respectarea demnității umane, a princiipilor eticii și deontologiei medicale, asigurarea stării de sănătate a populației prin prevenției, promovarea eficacității și eficienței serviciilor de sănătate prin optimizarea procesului decizional, protejarea mediului și asigurarea transparenței și deschiderii, prin informarea continua și eficientă a beneficiarilor despre procesul de acreditare, în toate etapele acestuia.

Ordinul președintelui ANMCS, Vasile Cepoi, prevede că metodologia de evaluare și acreditare a unității sanitare din ambulatoriu cuprinde etapele: înregistrarea, înscrierea, pregătirea evaluării, evaluarea și acreditarea.

Unitățile sanitare care au obligația înscrierii trebuie să facă acest lucru în maxim șase luni de la intrarea în vigoare a metodologiei. Pe de altă parte, unitățile sanitare exceptate de la obligativitatea acreditării, dar care doresc totuși să o obțină, se pot înscrie cu cel puțin 12 luni înainte de perioada în care doresc să fie evaluate.

Etapa de evaluare este coordonată de către membrii comisiei de evaluare și cuprinde etapele: previzita, vizita propriu-zisă și postvizita.

Patru categorii de unități sanitare din Ambulatoriu au obligația acreditării, iar alte șase categorii de unități sanitare din ambulatoriu pentru care au fost elaborate standarde de acreditare au fost exceptate de la obligația acreditării, a explicat într-un interviu în exclusivitate pentru Sănătatea Press Group Cristina Racoceanu, coordonator elaborare standard de acreditare pentru unități sanitare din Ambulatoriu în cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).

Unitățile sanitare din ambulatoriu care nu vor reuși să obțină acreditarea ANMCS în primul ciclu de acreditare se pot reînscrie in platforma informatica CAPESARO, respectând etapele precizate în metodologia de evaluare în vederea acreditării.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.