Metodologie de organizare a studiilor de evaluare a impactului proiectelor asupra sănătății populaţiei, propusă de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională un proiect de ordin privind metodologia de organizare a studiilor de evaluare a impactului anumitor proiecte publice şi private asupra sănătății populaţiei.

 

Motivele elaborării studiului

 

Motivul elaborării acestui proiect de ordin îl constituie necesitatea consolidării procedurilor de evaluare a impactului asupra sănătății, se arată în referatul de aprobare.

Propunerea de reglementare are în vedere evaluarea impactului asupra sănătății în procesele de planificare tehnică şi de luarea deciziilor, coordonarea măsurilor de gestionare a riscurilor pentru sănătate şi mediu în cadrul proiectelor publice şi private de dezvoltare, explică autorii.

“Pentru realizarea unei evaluari corecte a efectelor directe şi indirecte ale unui proiect asupra sănătății trebuie asigurată obiectivitatea specialiştilor prin evitarea conflictelor de interese, prin separarea funcţională de autorităţile care participă în cadrul comisiilor de analiză tehnică constituite la nivel local. Specialiştii implicaţi în pregătirea studiilor de evaluare a impactului asupra sănătății trebuie să fie calificaţi şi competenţi, iar autorităţile competente să aibă cunoştinţe în vederea examinării acestuia şi în scopul asigurării că informaţiile furnizate de titularul proiectului sunt complete şi au un nivel ridicat de calitate”, se arată în documentul publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Proiectul propune o procedură similară celei folosite pentru asigurarea expertizei în evaluarea impactului asupra mediului, pentru a spori eficacitatea evaluării impactului asupra sănătății, pentru a reduce complexitatea administrativă şi a spori eficienţa economică.

 

De ce sunt necesare studiile de evaluare a impactului asupra sănătății populației

 

“Prezentul proiect de ordin consolidează cadrul normativ de evaluare a impactului asupra sănătății, în privinţa procedurilor şi a întăririi capacităţilor existente. Studiile de evaluare a impactului vor constitui suportul informaţional care prezintă factorilor de decizie concluzii şi opţiuni pentru limitarea amplitudinii efectelor negative semnificative asupra sănătății determinate de anumite proiecte publice sau private”, se mai arată în referat.

Potrivit proiectului, “Activitatea de evaluare a impactului asupra sănătăţii populaţiei este coordonată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (denumit in continuare, INSP), prin Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (denumit în continuare, CNMRMC) cu participarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti (denumite in continuare, DSP), care au responsabilități specifice în domeniul riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.