MFE: 680 de milioane de euro, pentru sprijinirea sistemul medical şi mediului de afaceri românesc

Sistemul medical şi mediul de afaceri românesc vor fi sprijinite cu un set de măsuri concrete, în valoare de 680 de milioane de euro, a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

„În şedinţa de Guvern din seara zilei de 18 martie, ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş a anunţat setul de măsuri concrete luate pentru sprijinirea sistemului medical şi a mediului de afaceri românesc, în valoare de 680 de milioane de euro. Astfel, pentru plata angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic conform legislaţiei, Ministerul Fondurilor Europene decontează 300 de milioane de euro, echivalentul a aproximativ 620.000 de salarii. Vor fi susţinute, astfel, firmele din sectoarele economice care întâmpină dificultăţi precum turism, transporturi sau alimentaţie publică şi import-export. Fondurile europene vor fi accesate de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) din subordinea Ministerului Muncii, urmând ca această instituţie să ofere sprijinul financiar angajaţilor care intră în şomaj tehnic”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru sănătate sunt alocate alte 350 de milioane de euro necesari serviciilor medicale, inclusiv achiziţionării de teste pentru depistarea COVID-19, dar şi echipamentelor de protecţie şi aparaturii de ventilare mecanică.

De asemenea, cheltuielile cu hrana alocate populaţiei aflate în carantină timp de 14 zile se ridică la 30 milioane de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 335.000 de persoane.

„Suplimentar, echipa dedicată implementării acestor măsuri constituită în Ministerul Fondurilor Europene depune toate eforturile pentru urgentarea aprobării până la sfârşitul lunii martie a proiectelor depuse de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Alte 682 de milioane de euro, cea mai mare finanţare primită până în prezent de IGSU, vor fi alocate măsurilor de combatere a răspândirii virusului COVID-19”, susţine ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Complementar măsurilor deja aprobate în şedinţa de Guvern, Ministerul Fondurilor Europene a solicitat Comisiei Europene adoptarea de urgenţă a unui pachet integrat de măsuri care va permite sprijinirea economiei, în special în perioada ce va urma după deblocarea stării actuale de urgenţă.

„Se are în vedere flexibilizarea condiţiilor de modificare a programelor operaţionale în vederea sprijinirii implementării eficiente a programelor, precum şi pentru evitarea riscului de dezangajare ce poate apare în această perioadă. De asemenea, se are în vedere mutarea justificării sumelor prefinanţate la sfârşitul perioadei de implementare a proiectelor, dar şi alte măsuri necesare asigurării capitalului de lucru, ridicând pe cât posibil presiunea de pe bugetul de stat”, notează MFE.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.