Microscop ce poate diagnostica boli ale pielii și poate face intervenții chirurgicale de înaltă precizie

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au dezvoltat un microscop specializat care are capacitatea de a diagnostica o serie de boli, printre care cancerul de piele, și de a face intervenții chirurgicale de înaltă precizie – totul fără a tăia pielea, relatează Science Daily.

Cercetătorii descriu tehnologia într-un studiu publicat în Science Advances.

“Tehnologia noastră ne permite să scanăm țesuturile rapid și, când vedem structuri celulare suspecte sau anormale, putem face o intervenție chirurgicală ultraprecisă și trata structura nedorită sau bolnavă în țesut – fără a tăia pielea”, a explicat unul dintre autorii proiectului, dr. Yimei Huang.

 

 

Cu ce este diferit acest microscop?

 

Dispozitivul este un microscop multifoton specializat, care permite o imagine in vivo până la aproximativ un milimetru profunzime, folosind laser de mare viteză. Ceea ce distinge acest microscop de tehnologia anterioară este că este capabil nu doar să scaneze țesutul viu, ci și să îl trateze, intensficând căldura degajată de laser.

Atunci când este folosit pentru tratarea bolilor la nivelul pielii, microscopul le permite medicilor să detecteze cu exactitate foarte mare poziția anomaliei, să o diagnosticheze și să o trateze instantaneu. De asemenea, poate fi utilizat pentru a trata orice structură a corpului unde ajunge lumina și unde este nevoie de tratament de înaltă precizie, inclusiv nervi sau capilare la nivelul pielii, ochilor sau altor structuri vitale.

“Putem modifica traseul vaselor de sânge fără să afectăm alte vase din jur sau țesuturile”, a subliniat un alt autor al proiectului, dr Harvey Lui, profesor în Departamentul de Dermatologie de la Universitatea British Columbia. “Pentru diagnosticarea unor boli precum cancerul de piele, ar putea fi revoluționar”, a adăugat el.

 

 

Viitorul acestei tehnologii

 

Cercetătorii au vrut, inițial, doar să facă microscoapele multifoton mai versatile și, în același timp, să le crească precizia.

“Am vrut să putem identifica ce se întâmplă sub piele din mai multe unghiuri (…). După ce am reușit acest lucru, ne-am întrebat dacă putem transforma acest dispozitiv de diagnosticare într-un dispozitiv pentru tratament, pur și simplu prin creșterea puterii laserului”, a declarat al treilea autor al proiectului, dr. Haishan Zeng, profesor de dermatologie, patologie și fizică la Universitatea British Columbia.

Cercetătorii au colaborat cu mai multe departamente ale universității, printre care cel de Inginerie Mecanică, Inginerle Electrică și Oftalmologie, pentru a dezvolta mai multe versiuni ale tehnologiei. Printre variantele studiate de numără dezvoltare unei versiuni în miniatură, ce ar putea fi folosită pentru a face examinări microscopice și tratamente în cursul unei endoscopiilor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.