Mihăilă: Fondurile repartizate prin Legea bugetului au asigurat plata centrelor de vaccinare și pentru programele de sănătate până în luna mai

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat, sâmbătă, că fondurile repartizate prin Legea bugetului, respectiv 200 de milioane de lei, au asigurat plata persoanlului din centrele de vaccinare și plata pentru programele de sănătate doar până la nivelul lunii mai.

Astfel, susține ministrul Sănătății, de la începutul lunii iunie și până la finalul lui august, au fost făcute mai multe transferuri între diferite programe de sănătate, „pentru a putea asigura sume necesare nevoilor acute ale pacienților”.

„Vorbim de vaccinarea copiilor, de bolnavii HIV-SIDA și de tratamentele urgente. Am făcut modificare pentru trimestrializare, pentru a putea plăti centrele de vaccinare. Practic, am mutat banii din trimestrul patru și trimiestrul trei, în primele două trimestre, pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli. Am transferat bani de la acțiunile prioritare, acele programe pentru pacienții critici, pentru a putea plăti vaccinul BCG, pentru vaccinarea nou-născuților, la început de iulie, aproximativ trei milioane de lei. Tot de la acțiuni proritare au fost transferați bani pentru a plăti vaccinul prin programe naționale de vaccinare – pneumococic și ROR – aproximativ șapte milioane de lei, în 12 iulie. Am transferat bani de la alte programe și de la plata cardurilor de sănătate pentru tratamentul urgent al unor pacienți, în total trei milioane de lei. Am transferat credite de angajament de la materiale sanitare pentru a asigura încheierea contractului pentru achiziția de vaccin tetravalent – nouă milioane de lei, dar și pentru a asigura încheierea contractelor privind tratamentul pacienților HIV-SIDA și al celor cu boli hematologice – 46 de milioane de lei”, a explicat ministrul Sănătății.

Potrivit Ioanei Mihăilă, în prezent secţiile de terapie intensivă „au încă finanţare pentru a funcţiona zilele următoare”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.