Mihăilă: Tulpina Delta probabil că şi la noi începe să devină dominantă. S-ar putea ca evoluţia pandemiei să fie mai rapidă față de estimările INSP

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că autoritățile se așteaptă ca tulpina Delta (indiană) de coronavirus să devină dominantă și în România. Ministrul a precizat că specialiștii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anticipează că am putea înregistra chiar și peste 1.600 de infectări cu SARS-CoV-2 pe zi la mijlocul lunii septembrie.

„Tulpina Delta probabil că şi la noi începe să devină dominantă şi e mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, motiv pentru care ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri”, a declarat Ioana Mihăilă, joi seară, la un post de televiziune.

Ministrul a precizat că specialiștii de la INSP „au estimat că la mijlocul lui septembrie vom avea peste 1.600 de cazuri pe zi, dar, la cum evoluează lucrurile, le vom trimite să reanalizeze, că s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă şi numărul mare de cazuri să apară mai repede de 15 septembrie”.

Mihăilă a punctat că, pentru persoanele vaccinate anti-COVID-19, evoluția „rapidă” a pandemiei nu reprezintă un risc.

„Partea bună, totuşi, e că pentru persoanele vaccinate această evoluţie rapidă şi această agravare a valului patru nu reprezintă un risc. Vaccinarea completă protejează cu peste 90% în faţa riscului de spitalizare şi niciunul din decese nu a apărut la persoane vaccinate”, a explicat Mihăilă.

Ministrul Sănătății a mai spus că există deja un plan privind creșterea numărului de paturi în spitale pentru pacienții COVID dacă situația o va impune.

„Dacă avem suficientă populaţie vaccinată, spitalele nu mai sunt depăşite. Dacă nu mai sunt depăşite, cei care dezvoltă forme de boală care necesită spitalizare au acces mai uşor la servicii medicale”, a mai declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.