Ministerele Muncii, Sănătății și Parlamentul, pichetate de mii de angajați din Sănătate (FOTO)

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” (FSSR) anunţă că la protestul cadrelor medicale de joi au fost prezenţi în jur de 4.000 participanți; în jurul orelor 15.00, aceștia  scandau în faţa Palatul Parlamentului, după cele două pichetări derulate în faţa Guvernului României şi la Ministerele Sănătăţii şi Muncii.

Potrivit reprezentanților FSSR, continuă strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale în Sănătate, în eventualitatea în care revendicările sindicaliştilor nu vor fi rezolvate.

Agenda protestelor viitoare

Următoarele acțiuni anunțate de FSSR sunt:

15 iunie – Pichetarea unităților sanitare din țară și depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare.
23-25 iunie – Consiliul de coordonare al Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’ (FSSR), centralizarea parţială a tabelelor de semnături pentru declanşare grevei generale.
27 iunie – Grevă de avertisment, în intervalul orar 10.00-12.00, în toate unitățile din țară.
01 iulie – Declanșarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate și demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor.

Revendicările sindicaliștilor din FSSR

Potrivit organizației sindicală reprezentative la nivelul Sănătății, angajații din sistemul public medical prezenți la protest susțin următoarele revendicări:
1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
a. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate.
b. Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
c. Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:
a. Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale
b. Posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate
3. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate.
6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

Mesajul FSSR pentru politicieni

„Guvernanții trebuie să înțeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali și apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector și să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligații.
Participanții la aceste acțiuni vor demonstra guvernaților hotărârea de a continua programul de proteste așa cum a fost anunțat, acesta putând ajunge până la greva generală. Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acțiunilor după placul lor și prin înțelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate așteptările legitime ale angajaților” – transmitea anterior FSSR.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.