La 6 martie, ministrul sănătății, Sorina Pintea, a făcut o vizită la Bacău, unde s-a întâlnit cu managerii unităților sanitare din județ. Întâlnirea a avut ca scop analiza activității spitalelor din regiune în vederea eficientizării și reorganizării activității acestora în funcție de nevoile de servicii medicale ale comunităților pe care le deservesc.
Investiții acolo unde este nevoie
În cadrul întâlnirii, a fost analizată situația Spitalului de Pneumoftiziologie și a Maternității din Bacău și a spitalelor orășenesti din Buhuși, Comănești, Moinești și Onești. În urma analizei, s-a evidențiat necesitatea îmbunătățirii structurii acestor unități sanitare.
Unitățile sanitare incluse în analiză vor păstra numărul actual de paturi, dar într-o formulă reconfigurată în funcție de cererile de servicii medicale din zona pe care o deservesc. În plus, va fi nevoie de suplimentarea numărului de paturi pentru spitalizare de zi și reducerea numărului internărilor evitabile
„Bugetul sănătății din acest an prevede sume importante pentru investiții. Pentru Bacău, avem în vedere un buget de investiții generos, însă solicitările spitalelor vor fi analizate atent, pentru a achiziționa aparatură medicală acolo unde este nevoie reală, să ne asigurăm că ea nu va fi ținută în cutii, nefolosită”, a declarat Sorina Pintea.
„Nu închidem spitale”
„A fost o discuție deschisă, în care toată lumea a înțeles că nu închidem spitale, nu tăiem paturi, ci dorim să eficientizăm activitatea unităților sanitare și să oferim serviciile medicale de care populația are cu adevarat nevoie”, a mai spus Sorina Pintea.
Minsitrul sănătății a adăugat că structura unei unități sanitare este flexibilă, putând fi modificată în funcție de nevoile de servicii medicale din zonă și ca acest aspect trebuie urmărit de managerul spitalului pentru a eficientiza cheltuielile și a asigura serviciile medicale necesare.
Propuneri de reorganizare
Managerii prezenți la întâlnirea de astăzi vor transmite până luni, 11 martie, propunerile de reorganizare a unităților sanitare pentru eficientizarea și adaptarea acestora la nevoile pacienților.
„M-am bucurat să văd că o mare parte dintre manageri au înțeles ce trebuie făcut și măsurile pe care le propun duc la eficientizarea activității spitalului. Însă există și unități sanitare care în acest moment nu au realizat o analiză pe indicatori și nu au propus niciun fel de măsuri pentru îmbunătățirea activității. Este cazul spitalului din Comănești și, după discuțiile de azi, sper că lucrurile au fost clarificate și aștept în cel mai scurt timp propuneri clare”, a mai declarat ministrul sănătății.