Ministerul de Finanțe va controla cum este achitată și declarată taxa clawback, potrivit unui proiect de OUG

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va controla modul în care este declarată și achitată taxa clawback. Aceasta după ce atât Finanțele, cât și Ministerul Sănătății au identificat o reglementare insuficientă a controlului modului de respectare a fundamentării, declarării și virării acestor contribuții, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență.

În momentul de față, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor care sunt persoane juridice române, precum și deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanții legali ai acestora, declară contribuțiile trimestriale în baza datelor pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate le comunică persoanelor obligate la plata acestor contribuții.

Verificarea a fost în sarcina organelor administrației publice cu atribuții în domeniul controlului financiar până la apariția Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 47/2012 pentru modificarea și completarea unor acte normative și reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, care a reglementat această atribuție doar în sarcina organelor fiscale din subordinea ANAF, potrivit Hotnews.
Conform notei de fundamentare a proiectului actual de ordonanță de urgență, ”neluarea unor măsuri imediate pentru întărirea disciplinei economice și financiare la entitățile care fundamentează și virează taxa de clawback (…) poate avea impact major asupra încasărilor la bugetul general consolidat afectând interesul public!.
„În scopul asigurării și protejării interesului public, este necesară reglementarea măsurii ca Ministerul Finanțelor să fie abilitat cu efectuarea controlului modului de respectare a fundamentării declarării și contribuției trimestriale (…). Persoanele împuternicite pentru acest scop vor fi desemnate prin ordin de ministru”, se mai arată în document.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.