Ministerul Sănătăţii: 12.698 de doze de vaccin anti-HPV au fost utilizate până la finalul lunii septembrie

Un număr de 12.698 de doze de vaccin anti-HPV din cele 40.000 achiziţionate în anul 2021 de către Ministerul Sănătăţii au fost utilizate până la sfârşitul lunii septembrie, a informat, vineri, Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, restul de 27.302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12.860 doze) şi în stocurile direcţiilor de sănătate publică (14.442 de doze).

„Aceste doze sunt utilizate la persoanele eligibile, pe baza solicitărilor părinţilor/reprezentanţilor legali, care transmit cererile către medicii de familie. Solicitările sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare. Dacă într-un judeţ există mai multe solicitări faţă de stocul existent, se pot realiza redistribuiri până la următoarea achiziţie”, se arată într-un comunicat transmis de minister.

Sursa citată adaugă că ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a solicitat direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii să fundamenteze necesarul de doze pentru următoarea perioadă, astfel încât să poată fi încheiat şi următorul contract subsecvent pentru suplimentarea numărului de doze.

Ministerul Sănătăţii a extins anul acesta grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse şi fetele cu vârsta între 14 – 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de Epidemiologie şi de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, precum şi ale specialiştilor din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Până în acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani.

„România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin şi Ministerul Sănătăţii încurajează părinţii să solicite informaţii medicilor de familie şi celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare”, precizează Ministerul Sănătăţii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.