Ministerul Sănătății a elaborat lista de medicamente strategice

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a finalizat elaborarea listei de medicamente de interes strategic pentru România, având la bază lista medicamentelor esențiale publicată de Organizația Mondială a Sănătății, adaptată și completată conform nevoilor terapeutice ale țării noastre.

Ministerul Sănătății a publicat la 28 noiembrie lista de medicamente strategice, urmând ca proiectul de ordin pentru adoptarea acesteia să fie pus în dezbatere publică „pentru a asigura baza legală de elaborare și modificare a actelor legislative subsecvente  de reglementare a asigurării continue și în cantități adecvate a necesităților farmacoterapeutice ale pacienților”.

Pe listă sunt incluse la acest moment 243 de molecule. Este vorba de medicamente de bază precum paracetamol, codeină, diazepam, epinefrină, heparină, ibuprofen, interferon, imunoglobulă, insulină, metoprolol, morfină, nitroglicerină sau ser antiviperin, dar și antibiotice precum amoxicilină, ampicilină, claritromicină, doxiciclină sau gentamicină. Lista include și o serie de vaccinuri, printre care vaccinul BCG, ROR, vaccinul antirabic, vaccinurile hepatitic A și B, vaccinurile pneumococic și meningococic și vaccinul gripal.

Procesul de elaborare a listei de medicamente strategice a durat mai bine de trei luni și a implicat toți profesioniștii comisiilor de specialitate, se precizează într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății. Aceștia au redactat lista de medicamente de interes strategic specifică propriei arii de interes terapeutic, centralizarea și forma finală a documentului realizându-se de către Comisia de Farmacologie Clinică.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.