Ministerul Sănătății a extins programul de screening auditiv neonatal la nivel național

Ministerul Sănătății (MS) anunță că, din această lună, toți copiii născuți în maternitățile de stat din România beneficiază de control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modernă. Sorina Pintea, ministrul sănătății, afirmă că, după spitalele regionale și alte proiecte importante cu finanțare de la Banca Mondială, a reușit și deblocarea acestui proiect.

 

A început testarea gratuită a nou-născuților

 

„În luna octombrie, din banii pe care i-am obținut la rectificare, am extins programul de screening auditiv deja existent în 17 spitale, astfel încât în fiecare județ să se realizeze screeningul auditiv. În luna următoare am început distribuirea echipamentelor, iar acum am început testarea gratuită a nou-născuților”, a declarat Sorina Pintea, potrivit unui comunicat remis de minister.

Screeningul auzului la nou-născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață. Pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme în vederea asigurării în timp util a tratamentului adecvat.

 

MS va derula o campanie de conștientizare

 

Programul de screening auditiv al MS este implementat în 186 de maternități și secții de terapie intensivă care îngrijesc nou-născuți. Acestea au fost dotate cu 286 de echipamente de testare auditivă. Pentru derularea programului, Ministerul Sănătății a alocat 2.550.000 lei.

În perioada următoare, Ministerul Sănătății va demara o campanie de conștientizare și informare a publicului și cadrelor medicale privind necesitatea testării auzului la nou-născuți.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.