Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică Ghidul ”Recomandări de vaccinare a pacienților cu imunodeficiențe de diverse cauze”

Comisia de epidemiologie a Ministerului Sănătății a elaborat, în consultare cu societățile medicale de profil și cu avizul Colegiului Medicilor din România, Ghidul ”Recomandări de vaccinare a pacienților cu imunodeficiențe de diverse cauze”.

În prezent, Ghidul ”Recomandări de vaccinare a pacienților cu imunodeficiențe de diverse cauze” se află în dezbatere publică.

Documentul va permite orientarea medicilor practicieni în stabilirea unui management complet și complex al cazurilor de pacienți cu imunodeficiențe diverse, posibil expuși riscului infecțios, potrivit Ministerului Sănătății.

“Consultarea medicală multidisciplinară în scopul stabilirii unor scheme de vaccinare adecvate fiecărui pacient în parte reprezintă esența medicinei personalizate care permite asigurarea prelungirii duratei de supraviețuire și nu în ultimul rând asigurarea unei calități a vieții mult îmbunătățite, pe tot parcursul evoluției bolii de bază”, se arată în referatul de aprobare.

De asemenea, dacă în urmă cu câteva decenii vaccinarea bolnavilor cu diverse imunodeficiențe era restricționată, în prezent dovezile științifice și experiența din practica curentă au dovedit faptul că pacienții cu o astfel de patologie sunt cei mai vulnerabili de a dezvolta boli infecțioase care pot avea o evoluție nefavorabilă sau pot determina decesul, potrivit aceluiași referat.

Vaccinarea și politicile actuale privind sănătatea populației urmăresc asigurarea protecției persoanelor, pe tot parcursul vieții, în condițiile în care se impune prevenirea riscului de producere a unor boli infecțioase.

Potrivit aceleiași surse, o atenţie deosebită trebuie acordată cazurilor pediatrice de imunodeficienţe datorită pe de o parte creşterii numărului acestora (dar şi a ratei de supravieţuire) dar şi pe de altă parte a riscului de infecţii, dintre care multe sunt în contextul spitalizării, acestea din urmă având un potenţial crescut de severitate.

Principiile generale ȋn evaluarea vaccinării ȋn imunodeficienţe pediatrice atenționează în mod suplimentar asupra:
• evaluării statusului imun;
• evaluării riscurilor ȋn raport cu beneficiile;
• ȋnţelegerii faptului că vaccinurile inactivate sunt la modul general necesare şi sigure, ȋn timp ce vaccinurile viu atenuate sunt contraindicate, cu excepţia situaţiilor când sunt disponibile dovezi privind siguranţa şi eficacitatea;
• existenţei recomandărilor cunoscute de vaccinare curentă;
• adminstrării de vaccinuri ȋnainte de instalarea imunosupresiei dacă este posibil;
• testarea anticorpilor pentru măsurarea răspunsului imun postvaccinare.

Potrivit proiectului de ordin, direcţiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, unităţile sanitare publice şi private, precum şi personalul medical implicat în furnizarea de servicii medicale din specialităţile implicate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.