Ministerul Sănătății, abilitat să negocieze cu Fondul global un acord de finanțare pentru controlul tuberculozei

Guvern

Printre proiectele de acte normative aflate pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, 30 ianuarie, se află Memorandumul pentru aprobarea desemnării Ministerului Sănătății ca instituție responsabilă cu încheierea Acordului de finanţare nerambursabil cu Fondul global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei. Acordul ar urma să fie derulat în perioada februarie 2019 – martie 2021.

România rămâne țara cu cea mai ridicată rată de notificare a tuberculozei dintre țările Uniunii Europene, de peste șase ori față de medie, și raportează anual aproximativ un sfert din toate cazurile de tuberculoză notificate în UE.

 

E nevoie de implicarea profesioniștilor și a ONG-urilor

 

Pentru controlul tubeculozei la nivel populațional și pentru un răspuns mai adecvat la nevoile complexe ale pacienților, este necesară implicarea altor sectoare, în special a profesioniștilor din comunități și a organizațiilor societății civile, care pot contribui esențial la susținerea psihosocială a pacienților pe parcursul tratamentului, se arată în Memorandum.

Din anul 2003 până în prezent, România a primit sprijin financiar și tehnic în demersul de control al tuberculozei și HIV/SIDA, prin programe succesive ale Fondului global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei, în valoare de 80 de milioane de dolari. Fondul Global finanțează în general statele sărace și cu situație epidemiologică severă a bolii.

 

O ultimă oportunitate

 

„Având în vedere nivelul de dezvoltare economică al României și contextul epidemiologic din țară, România are o ultimă oportunitate de finanțare de la Fondul Global (3.590.075.00 euro), pentru întărirea sistemului de sănătate și pregătirea tranziției la finanțarea națională integrală a modelelor și serviciilor dezvoltate pentru controlul tuberculozei, în special în grupurile populaționale defavorizate. Ministerul Sănătății a elaborat o cerere de program, care a fost acceptată pentru finanțare de către Fondul global”, se arată în document.

În schimb, statul român trebuie să întreprindă o serie de măsuri pentru ca proiectul să fie corect implementat. Trebuie să crească progresiv cheltuielile publice pentru sănătate, să crească confinanțarea programelor finanțate de Fondul global, să respecte cerințele de accesare a „stimulentelor de cofinanțare”. De asemenea, pentru a îndeplini cerințele de cofinanțare principale, până la data de 31 decembrie a fiecărui an, pe durata perioadei de implementare, statul român trebuie să dea dovadă că a îndeplinit angajamentul de creștere sau eficientizare a resurselor alocate sistemului de sănătate de la bugetul de stat.

 

Obiectivele proiectului

 

Prin semnarea acestui acord se urmărește: consolidarea capacității țării noastre de a dezvolta și implementa strategii de sănătate la nivel național și planuri strategice specifice pe boli, protecția și promovarea drepturilor omului, creșterea eficienței în furnizarea de servicii medicale prin decizii clinice și manageriale bazate pe dovezi.

Totodată, se pune accent pe îmbunătățirea rezultatelor la tratament pentru persoanele vulnerabile, cu acces precar la serviciile medicale și cu risc mare de boală, dar și pe angajamentul comunităților în controlul tuberculozei, prin implicarea organizațiilor societății civile pentru a răspunde mai bine nevoilor populației vulnerabile.

 

Ce se schimbă?

 

Semnarea acordului de finanțare cu Fondul global ar urma să îmbunătățească modul de îngrijire a pacienților cu tuberculoză, punând accent pe serviciile ambulatorii și din comunitate. De asemenea, ar urma să fie înființată o unitate de planficare și implementare de politici pentru Ministerul Sănătății, să fie revizuită și extinsă strategia națională pentru controlul tuberculozei până în anul 2030.

Ministerul Sănătății ar urma să-și întărească capacitatea de realizare a achizițiilor, va fi dezvoltat un cadru de monitorizare în domeniul tuberculozei și al programelor naționale de sănătate, dar se va dezvolta și un model integrat de servicii la nivel comunitar și vor fi implementate intervenții care vizează întărirea răspunsului comunităților la TB și TB-HIV prin angajarea ONG-urilor și a autorităților locale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.