Ministerul Sănătății, amenințat cu instanța din cauza proiectului de suspendare a exporturilor paralele

medicamente-compensate

Proiectul de suspendare a exporturilor paralele pe o perioadă de șase luni provoacă mari tensiuni. Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a anunțat că va informa instituțiile europene, dar a avertizat și că Ministerul Sănătății ar putea fi trimis în instanță din cauza legislației.

Astfel, ADEM amintește că, deși proiectul pentru suspendarea exportului paralel este în transparență decizională doar până în 24 octombrie, el nu a fost aprobat până astăzi și nici nu a fost prezentată spre dezbatere publică analiza finală promisă de Minister, care să evidențieze impactul exportului paralel asupra disponibilității acestor medicamente și implicit, să justifice suspendarea temporară a acestuia.

“Producătorii percep comercializarea în România a medicamentelor ca un efort datorită condițiilor financiare precare oferite de un stat care se află la coada topurilor economice europene și nu datorită exportului paralel. Dovadă stau și rapoartele ANMDMR privind retragerile masive din motive comerciale, din perioada 2015-2019. De altfel, tema fierbinte a zilei în România este în continuare cea referitoare la prețuri, astăzi având loc o altă dezbatere publică pe acest subiect și cea a taxei clawback, ambele economice. Chiar autoritățile sunt cele care susțin că sunt preocupate de implementarea unor soluții care să eficientizeze punerea pe piață a unor medicamente cu un beneficiu dovedit și care să poată fi gestionate dintr-un buget limitat. Acestea nu sunt însă soluții care să poată fi implementate imediat iar efectul acestora este de lungă durată. Interzicerea exportului paralel nu poate rezolva aceste probleme și nici problema accesului pacienților la medicamente. Aprobarea acestui ordin nu va rezolva nici una dintre aceste probleme, riscul de scădere a disponibilității acestor medicamente pentru pacienți nu este generat de exportul paralel. Ne-am manifestat public deschiderea pentru dialog cu autoritățile în vederea găsirii soluțiilor ideale, viabile pentru România acum, precum și pentru dialog privind analiza acestui presupus risc de discontinuitate și a listei propuse spre interzicere temporară, dar nu am fost ascultați până azi, încă trei zile separându-ne de o interzicere efectivă”, a declarat, într-un comunicat de presă, Coralia Kreyer, președinte ADEM.

În aceste condiții, ADEM atrage atenția că Ministerul Sănătății riscă să fie sancționat.

“Conform recomandărilor Comisiei (CE) din 25 mai 2018, “restricțiile la export către Statele Membre trebuie adoptate pe baza unor criterii transparente, disponibile public și nediscriminatorii, cunoscute în prealabil de operatorii economici, astfel încât să se asigure că orice restricții impuse nu sunt plasate în mod arbitrar. Orice decizie de refuz a exportului trebuie să fie contestată în fața instanțelor”. Invocarea exclusivă a Tratatului European privind motivele de sănătate publică, respectiv articolul 36 TFUE și prezentarea unei analize concrete privind impactul exportului paralel asupra disponibilității acestor medicamente o dată cu aprobarea și nu înainte spre analiza tuturor, va atrage imediat după sine, acționarea Ministerului Sănătății în instanțele administrative sau juridice naționale relevante precum și cele europene, pentru natura discriminatorie și disimulatorie a măsurii”, a adăugat Coralia Kreyer.

În comunicatul de presă, ADEM precizează și că va informa Comisia Europeană asupra acestui proiect național legislativ, în vederea unei analize în contextul legislaţiei UE.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.