Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a decis încheierea unor protocoale cu centre pentru mari arși din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice în cazul transferurilor pacienților cu arsuri grave în străinătate, se precizează într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății.
Există fonduri, vor exista și protocoale, promite ministrul
Reprezentanții MS au contactat deja conducerea Spitalului Militar din Belgia, iar săptămâna viitoare se vor desfășura discuțiile premergătoare semnării unui protocol care să permită transferul pacienților cu arsuri grave din România în regim de urgență. Problemele birocratice ar urma să fie rezolvate după transfer. Ministrul intenționează să încheie astfel de acorduri cu mai multe unități medicale din Europa care au capacitate de îngrijire și tratament pentru marii arși, se precizează în comunicatul MS.
România ar dispune, conform sursei citate, de fondurile necesare tratamentelor în străinătate pentru mari arși și țara noastră nu este un rău platnic la acest capitol, onorând în termen legal plățile către furnizorii străini de servicii medicale.
„Pe lângă toate aceste măsuri, este important să ne creăm propriul sistem de tratament al marilor arși și voi continua demersurile necesare pentru acest lucru”, a mai declarat ministrul sănătății.
Scrisoarea deschisă a supraviețuitorilor de la Colectiv primește un prim răspuns oficial
Comunicatul ministerului vine în contextul în care, în cursul aceleiași zile, 21 de supraviețuitori ai incendiului de la Colectiv din 2015 au semnat o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă și ministrului sănătății, Sorina Pintea. În această scrisoare deschisă, care a circulat pe rețelele de socializare, supraviețuitorii tragediei de la Colectiv au cerut înființarea unui mecanism național de intervenție de urgență în cazul accidentelor cu victime mari arși. Aceștia au atras atenția că „nu este normal ca viața unui pacient să depindă de (in)disponibilitatea unor funcționari de a se implica, de semnături, de conflicte interinstituționale. Este nevoie de pași clari, responsabilități clare, algoritmi, proceduri”.
Scrisoarea face referire la modul în care autoritățile și persoanele responsabile au reacționat în situația în care a fost necesar transferul în Belgia a unui tânăr care suferise arsuri pe 70% din suprafața corpului în urma unei explozii dintr-un bloc din Piatra Neamț. Acesta nu a putut fi tratat în România, însă transferul său a fost întârziat de proceduri birocratice.
Sorina Pintea spune că se va întâlni în cursul acestei săptămâni cu reprezentanții semnatarilor scrisorii, pentru a discuta propunerile lor referitoare la capacitatea de îngrijire și tratament a marilor arși.