Ministerul Sănătății anunță măriri de salariu de la 1 ianuarie 2020

Ministerul Sănătății

Anul 2020 va începe cu măriri de salariu pentru 70.000 de angajați din sistemul de sănătate. Astfel, cei care nu au beneficiat de creșterea în întregime a salariilor la 1 martie 2018 vor beneficia de o creștere cu 1/3, potrivit Ministerului Sănătății, care a precizat că bugetul pe anul viitor este unul echilibrat și mai mare decât cel pe 2019.

În plus, bugetul permite asigurarea continuității activităților prevăzute în cadrul programelor naționale de sănătate, precum și acordarea și decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale pentru pacienți.

“Bugetul Sănătății înseamnă bugetele reunite ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar și rectificările bugetare realizate în timpul anului. De exemplu, la ultima rectificare bugetară din 2019, cele mai mari fonduri au fost direcționate către Sănătate pentru plata salariilor din ultima lună din an, aducerea la zi a deconturilor pentru medicamente și servicii medicale, dar și a concediilor medicale restante. Estimăm că, în anul 2020 va exista o creștere cu aprox. 1 miliard de euro, după absorbția fondurilor europene nerambursabile dedicate Sănătății prin programele operaționale”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Mai mult, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Sănătății va lansa Programul Operațional dedicat pentru Sănătate, în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro cu criterii clare și mult mai ușor de accesat pentru unitățile sanitare. De asemenea, experții Ministerul Sănătății lucrează cu cei ai Băncii Mondiale și partenerii europeni pentru deschiderea unor linii de finanțare care vizează modernizarea infrastructurii.

MS amintește și că salariații din Sănătate au fost exceptați de la noua modalitate de calcul a sporurilor pentru condiții periculoase și vătămătoare, respectiv pentru condiții grele.

Potrivit comunicatului de presă, Ministerul Sănătății va schimba paradigma în ceea ce privește organizarea programelor de sănătate. Astfel, programele care au o execuție bugetară deficitară, sau unele probleme organizatorice, vor fi regândite și reglate în 2020. Se urmărește eficientizarea modului de cheltuire a fondurilor în Sănătate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.