Ministerul Sănătății anunță reforma serviciilor medicale pentru pacienții cu tuberculoză

Ministerul Sănătății anunță reforma serviciilor medicale pentru pacienții bolnavi de tuberculoză, proiect care include elaborarea unui plan pentru lanțul de aprovizionare, revizuirea legislației naționale pentru achiziția de medicamente, dar și prelungirea pe încă cinci ani a Strategiei Națională de Control a Tuberculozei. Măsurile vor fi implementate în următorii 3 ani, cu ajutorul unei finanțări în valoare de 4,3 milioane de euro primită de la Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei. Fondurile au fost acordate pentru implementarea măsurilor care vizează controlul tuberculozei în România, dar și pentru achiziția unei părți din medicamentele utilizate în tratamentul pacienților cu tuberculoză multidrog-rezistentă(MDR).

Combaterea tuberculozei reprezintă o prioritate de sănătate publică pentru Ministerul Sănătății și Guvernul României, se precizează într-un comunicat de presă. Rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în țara noastră, urmare a derulării mai multor programe naționale și internaționale de combatere a acestei afecțiuni.

„Lupta împotriva tuberculozei continuă. Noul program de tranziție, <<Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România>>, pentru care am obținut finanțare externă urmărește îmbunătățirea controlului tuberculozei în țara noastră și vine în sprijinul intervențiilor prevăzute în Strategia Națională de Combatere a Tuberculozei. La nivel național, urmărim asigurarea unui acces cât mai bun la diagnosticare și tratament pentru toți pacienții afectați de această maladie”, a declarat Sorina Pintea.

Partenerii Ministerului Sănătății în cadrul acestui program sunt Organizația Mondială a Sănătății și Romanian Angel Appeal, din partea societății civile.

Cu banii primiți de la Fondul Global, va fi evaluată și revizuită Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România 2015 — 2020, dar și extinsă până în 2025. De asemenea, va fi revizuită legislația națională pentru achiziția de medicamente și teste de diagnostic în vederea simplificării și debirocratizării procedurilor.

În premieră, va fi elaborat Planul de bază pentru lanțul de aprovizionare și va fi definită metodologia pentru gestionarea stocurilor și estimarea nevoilor de medicamente și teste de diagnostic.

“Cea mai importantă activitate din acest proiect o constituie reforma serviciilor medicale pentru pacienții TB în sensul de inversare a piramidei serviciilor medicale și de acordare a acestora cât mai aproape de pacient. Vrem ca aceste servicii să nu se mai focuseze, ca până acum, pe spitalizarea pacientului, ci mai degrabă să fie acordate în regim ambulatoriu, prin medicul de familie, prin dispensarele de tuberculoză și de ce nu – poate chiar la domiciliul pacientului. Pentru această activitate colaborăm cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a stabili noi criterii de spitalizare, noi criterii de acordare a serviciilor în ambulator, astfel încât până la finalizarea  proiectului să avem un nou sistem și poate un nou mecanism de finanțare al acestor servicii”, a mai spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Anul viitor va fi realizat  un proiect pilot  care va avea la baza noua metodologie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.