Ministerul Sănătății așteaptă raportul CNAS privind nefuncționarea sistemului informatic

Ministerul Sănătății așteaptă raportul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate privind nefuncționarea sistemului informatic.

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) nu funcționează din data de 5 iulie, iar serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilității PIAS, potrivit CNAS.

În replică, Patronatul  Medicilor de Familie București-Ilfov a transmis că există medici de familie care nu au reușit să facă raportarea pentru luna iunie începând cu 1 iulie. Potrivit asociației, termenul limită pentru raportare era 5 iulie.

 

Sistemul informatic se află astăzi în teste

 

Purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a declarat că sistemul se află astăzi în teste și că, dacă acestea vor decurge bine, va fi repornit în cursul acestei zile.

„Din păcate, pot să spun că soluţiile pe care le avem la îndemână în momentul de faţă, cu resursele pe care le are CNAS la nivel de personal IT, resurse financiare şi resurse hardware şi software nu pot face acea ajustare care să ducă sistemul – imediat, mă refer – în zona în care aceste sincope să nu mai apară. Dacă pe 18 toate lucrurile funcţionează bine, toate testele de pe parcursul acestei zile şi de pe parcursul zilei de mâine, în prima parte a zilei, funcţionează corect, atucni lucrurile astea se duc acolo. Blocajele de care vorbeaţi dvs şi care da, sunt resimţite la nivelul fiecărui cabinet de medic de familie, la nivelul farmaciilor, la nivelul spitalelor, la nivelul tuturor categoriilor de furnizori, sunt prin prisma cantităţii uriaşe de date”, a adăugat el.

Întrebat despre oamenii care vor muri în timpul acestui blocaj, care durează de aproximativ două săptămâni, purtătorul de cuvânt al CNAS a spus: „Cred că puteţi fi de acord cu mine că nu există pe lumea asta niciun sistem perfect. Mă refer la orice sistem (…) Nu vreau să mă duc în această zonă apocaliptică, pentru că oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem, nu vreau să sun cinic, dar nu e o chestiune pe care să o pun că acum, dacă a picat sistemul, se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe Planeta Pământ fix în România”.

 

Ministrul Sănătății va propune înlocuirea conducerii CNAS

 

Ministerul Sănătăţii aşteaptă din partea conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) un raport cu privire la sistemul informatic al cardului de sănătate, a declarat, joi, pentru Agerpres, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Ea a adăugat că urmează să propună Secretariatului General al Guvernului înlocuirea conducerii CNAS.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Sănătăţii să-i demită pe preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, pentru defecţiunea din sistemul informatic al Casei, şi pe purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniel Osmanovici, pentru declaraţiile făcute.

Osmanovici a avut și o primă reacție după ce i s-a cerut demisia. „Am greşit. Mi s-a părut atât de revoltătoare speculaţia jurnalistului că din cauza blocajului temporar al platformei online ar putea muri oameni, încât am reacţionat într-un mod total nepotrivit şi lipsit de empatie. Pentru cine are răbdarea să asculte declaraţia mea va înţelege mai bine. În ultimele 17 zile, am explicat situaţia de multe ori şi am dat zeci de interviuri. Se poate întâmpla să oboseşti şi să greşeşti. Îmi pare rău. Dincolo de asta, avem o mare responsabilitate faţă de sănătatea oamenilor şi modul greşit în care m-am exprimat şi s-a interpretat nu trebuie să afecteze informaţia că blocajul platformei online nu impactează sănătatea oamenilor. Toţi pacienţii sunt şi pot fi îngrijiţi, chiar şi cu sistemul informatic temporar offline”, a scris Osmanovici pe Facebook.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.