Ministerul Sănătății: Atragerea cadrelor medicale în anumite zone rurale din țară este responsabilitatea autorităților locale

Potrivit declarațiilor transmise miercuri de Ministrul Sănătății, sarcina atragerii personalului sanitar în zonele unde cetățenii nu beneficiază de tratamente corespunzătoare din cauza lipsei cadrelor medicale revine autorităților locale.

Ne mai trebuie un lucru și aici avem nevoie și de sprijinul autorităților locale care răspund de sănătatea comunităților: informația către populație trebuie făcută împreună cu autoritățile locale – adică, degeaba fac eu o campanie de informare națională pentru că omul dintr-o anumită comună nu știe ce să facă dacă are o anumită boală. Lucrul acesta trebuie descris, comunicat astfel ca oamenii trebuie să știe unde și cum au acces la servicii. E un proces, nu este o decizie; unii care n-au nici un fel de înțelegere a acestei situații vor să adoptăm un ordin de ministru și de mâine seara să se rezolve situația. Eu nu sunt un demagog, lucrul ăsta este un proces!” a precizat oficialul.

„Noi facem legislația, dar trebuie să avem parteneriate cu organizațiile neguvernamentale. Sunt esențiale autoritățile locale dacă vrem să asigurăm accesul la servicii de sănătate al populației din România.

Și, nu în ultimul rând, politica de resurse umane este un proces care înseamnă nu numai plata medicilor sau asistenților medicali ci înseamnă atractivitatea profesiei, înseamnă să le oferim resurse să aibă confort profesional și, nu în ultimul rând, să ne gândim și la viața lor acolo unde își desfășoară activitatea.

Autoritatea locală, din nou, trebuie să fie partenerul ca să poată să atragă personal medical și în zonele care poate că astăzi nu sunt atractive dar am văzut exemple de bună practică și îmi propun – dacă o să am și sper să am suficient timp în această vară – să dezvoltăm un soi de workshopuri ca să avem vedem aceste modele de bună practică de atragere a personalului medical și în localitățile mici care aparent nu sunt atractive dar avem aceste modele și sunt convins că o să găsim cu Asociația Comunelor și cu Asociația Orașelor o soluție comună” – a menționat ministrul.

Alexandru Rafila: „Ministerul Sănătății nu are nici această atribuție și nici nu poate să forțeze pe nimeni să meargă într-un anumit loc”

„Referitor la lipsa personalului în unitățile spitalicești din România, despre care liderii sindicali acuză faptul că ar fi de minus 40.000 cadre medicale la nivel național, Ministrul Sănătății precizează că „nu avem neapărat un deficit de medici în România la ora actuală, pentru că numărul este apropiat de media Uniunii Europene; noi avem un deficit de medici zonal.
Este o distribuție neuniformă în București, avem 8 medici la 1000 de locuitori, la nivel național avem 3 dar avem și zone unde avem 1,7 deci este clar că ce vă spuneam eu puțin mai devreme: politica de resurse umane împreună cu autoritățile locale și categoric cu universitățile de medicină și farmacie, constituie răspunsul, dar este un proces. Chestiunea asta în care îți vine cineva și spune Ministerul Sănătății să dea medici la în orașul X… Ministerul Sănătății nu are această atribuție și nici nu poate să forțeze pe nimeni să meargă într-un loc sau în altul; noi putem să creăm cadrul împreună cu autoritățile locale și cu universitățile astfel încât să existe atractivitate, să existe o echilibrare a specialităților care sunt deficitare și acolo sigur că putem să scoatem mai multe locuri la rezidențiat, dar asta este un proces. Din fericire, avem o strategie în momentul de față o aplicăm, lucrăm cu experții Organizației Mondiale a Sănătății și vreau să vă spun că această problemă este peste tot” – a transmis miercuri, Ministrul Sănătății.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.