Ministerul Sănătății: „Avem stocuri de imunoglobulină pentru mai mult de trei luni”

Ministerul Sănătății

La 11 decembrie 2018, stocurile de imunoglobulină existente în depozitul Unifarm însumează peste 49 de kg. Conform Ministerului Sănătății (MS), această cantitate reprezintă necesarul pentru mai mult de trei luni. De asemenea, până la finalul anului, compania de stat va mai achiziționa cel puțin 7.200 flacoane de 2,5 g imunoglobulină umană, se precizează într-un comunicat de presă.

Pentru  asigurarea cantităților de imunoglobulină necesare în România, la propunerea MS, la începutul lunii martie 2018,  Guvernul a activat Mecanismul de protecție civilă și a  acordat un ajutor de stat către compania națională Unifarm, care a fost mandatat să achiziționeze și să asigure aprovizionarea unităților sanitare cu imunoglobulină. Până în prezent, Unifarm a aprovizionat spitalele din România cu cantitatea de 45.424 de unități de imunoglobulină umană.

„Am  facut tot ce ține de Ministerul Sănătății  și am avut sprijinul guvernului pentru a asigura stocurile  de imunoglobulină necesare pe piața din România. Produsele există la UNIFARM, însă,  pentru ca pacienții să beneficieze de tratamente, trebuie ca fiecare unitate sanitară să le achiziționeze. În majoritatea spitalelor care au în îngrijire bolnavi care necesită tratament cu imunoglobulină, lucrurile merg așa cum trebuie. Din păcate, sunt și unități în care responsabilii nu știu sau nu acordă suficient interes  nevoilor pacienților și aceștia  suferă încă din lipsa acestui medicament. Fac apel către managerii de spitale să facă toate demersurile necesare pentru a asigura pacienților accesul permanent la tratamente. Sunt proceduri legale prin care, în cazul în care un contract de furnizare de medicamente nu poate fi onorat, acesta poate fi denunțat și spitalul poate  demara o procedură de achiziție directă a unui produs disponibil cu aceeași substanță activă, dar cu o altă denumire comercială”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.

Sorina Pintea a mai precizat că, exceptând  produsul cu denumirea comercială Pentaglobin, care nu se administrează pacienților cu imunodeficiențe primare, celelalte cinci imunoglobuline cu administrare intravasculară existente în prezent în depozitul Unifarm au exact aceleași indicații terapeutice, diferă doar denumirea comercială: „Fac apel la profesioniștii din domeniu să utilizeze imunoglobulinele cu administrare intravasculară precum și imunoglobulinele umane doar conform indicațiilor terapeutice aprobate în rezumatul caracteristicilor produsului”, a declarat ministrul sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.