Ministerul Sănătății: coplata ar urma să fie aplicată doar la furnizorii privați de servicii medicale curative

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății aduce precizări în privința proiectului legislativ de reintroducere a coplății pentru serviciile medicale curative.

Astfel, conform unei informări de presă, Ministerul Sănătății nu ar intenționa să reintroducă coplata pentru serviciile medicale acordate în unitățile sanitare de stat. În schimb, proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății ar da posibilitatea furnizorilor privați de servicii medicale să solicite clienților o contribuție suplimentară, pe lângă tariful suportat de sistemul public de asigurări sociale de sănătate.

Conform informării transmise de MS, proiectul legislativ urmărește o abordare unitară, necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS. Furnizorii de servicii medicale curative vor fi obligați să informeze persoana asigurată în privința coplății și să obțină acordul acesteia. În prezent, furnizorii privați aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate nu au voie să ceară o contribuție suplimentară a asiguratului, dar mulți o solictă sub forma unor așa-zise taxe pentru „condiții hoteliere” sau pentru servicii suplimentare obligatorii.

Proiectul de ordonanță de urgență precedă noul Contract-cadru, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie 2019, prin care ar urma să fie detaliate condițiile de solicitare a unei contribuții suplimentare de la asigurat pentru serviciile medicale curative.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.