Ministerul Sănătății: Cum se va derula vaccinarea în perioada următoare. ”Contracte pentru toate vaccinurile”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, joi, că, la această oră, există peste 80.000 doze de vaccin pentru HPV care se găsesc la medicii de familie referindu-se la o adaptare a legislaţiei privind achiziţia de vaccinuri:

„Sunt încheiate contracte pentru toate vaccinurile, inclusiv pentru HPV, există peste 80.000 de doze care se găsesc la medicii de familie. Modul în care vom trata în perioada următoare vaccinarea merge pe două axe. Una este legată de adolescenţi şi adulţi, care vor avea acces la vaccinuri care sunt compensate în grade variabile, în funcţie de categoria din care fac parte. De exemplu, o persoană cu boli cronice poate avea o compensare integrală pentru vaccinul gripal, o femeie care este la vârsta 18-40 de ani, va avea o compensare parţială pentru vaccinul HPV, adolescenţii, fete sau băieţi, gratuitate până la 18 ani, adică compensare integrală”, a subliniat ministrul.

Celelalte vaccinuri achiziţionate de Ministerul Sănătăţii se distribuie, în premieră, direct la medicii de familie, nu prin intermediul DSP-urilor; din păcate apar sincope în aprovizionarea cu vaccinuri pentru că legislaţia de achiziţie este greu de respectat, avertizează oficialul, potrivit căruia soluţia ar fi o adaptare a legislaţiei privind achiziţiile publice pentru vaccinuri:

”Nu aş trece la etapa compensării vaccinurilor pentru populaţia pediatrică pentru că sunt riscuri mari de scădere a acoperirii vaccinale. Prefer să o facem controlat, prin intermediul medicilor de familie, şi în această situaţie nu există niciun fel de obligativitate, dar asta nu înseamnă că medicii nu au datoria să informeze corect părinţii despre utilitatea vaccinării şi despre disponibilitatea vaccinului”, a declarat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.