Ministerul Sănătății: DSP-urile au la dispoziție o săptămână să actualizeze și să adapteze Planul de Reziliență față de Recrudescența la COVID-19

Ministerul Sănătății

Direcțiile de sănătate publică au la dispoziție o săptămână să actualizeze și să adapteze Planul de Reziliență față de Recrudescența la COVID-19 asumat la nivel județean, a anunțat, marți, Ministerul Sănătății.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a susținut, marți, o videoconferință cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din teritoriu și cu cei ai Prefecturilor, la care au mai participat secretarul de stat Levente Vass și Călin Alexandru, director general al Departamentului pentru Situații de Urgență, în care a cerut ca direcțiile de sănătate publică să rămână în alertă în perioada următoare, chiar dacă numărul infectărilor cu SARS-Cov-2 este în scădere.

“Este nevoie de responsabilitate și decizie la nivel local. Mecanismul de gestionare a Planului de Reziliență trebuie să fie flexibil și să permită modificări rapide și reveniri ale numărului de paturi ATI destinate COVID-19, în cazul în care este nevoie, cel puțin la cifra din vârful pandemic IV”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

De asemenea, de la sfârșitul săptămânii trecute, în termen de zece zile, spitalele împreună cu direcțiile de sănătate publică au obligaţia, dar şi libertatea de a analiza punctual situaţia pentru fiecare unitate sanitară și, în cazul în care se consideră necesar că este nevoie în continuare de prioritizarea internărilor şi a intervenţiilor chirurgicale, atunci pot să păstreze activitatea numai pentru internări COVID-19. În cazul în care se consideră că nu mai sunt atâţia pacienţi, situaţiile diferind de la o unitate sanitară la alta, atunci pot decide în consecință, precizează sursa citată.

Ministerul Sănătății transmite că există solicitări de la spitale care doreau să prelungească acel termen care expira vineri pentru a fi numai exclusiv COVID-19.

În timpul videoconferinței, ministrul interimar al Sănătății a prezentat detalii privind situația aprovizionării cu medicamente pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Ministrul Sănătății a subliniat că, în privința tratamentului cu anticorpi monoclonali, pentru care există stocuri suficiente la nivel teritorial, trebuie implicați medicii de familie pentru a îndruma pacienții către unitățile sanitare pentru a primi acest tip de tratament in primele zile de infectare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.