Ministerul Sănătății ia măsuri împotriva medicilor antivacciniști. În Israel

Ministerul Sănătății din Israel a anunțat că intenționează să ia măsuri semnificative împotriva a opt medici, din cauză că aceștia își sfătuiesc pacienții să nu se vaccineze, scrie cotidianul Haaretz.

Patru dintre cei opt medici au fost deja invitați la sediul ministerului, pentru a da explicații, urmând ca luna viitoare să fie audiați și ceilalți patru medici. Israelul se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de rujeolă, astfel că Ministerul Sănătății a decis să se implice în consolidarea vaccinării, inclusiv prin exercitarea unor acțiuni speciale.

 

Antivacciniști și homeopați

 

„Parte din activitatea lor ca medic a fost să facă recomandări împotriva ghidurilor privind vaccinarea și chiar să sugereze amânarea unor vaccinuri”, a explicat Eyal Hacco, avocat și președinte al unei comisii ministeriale formate pentru a preveni inducerea în eroare a publicului, citat de Haaretz. Acesta i-a informat pe medicii în cauză că acordarea de sfaturi medicale care sunt în contradicție cu practica profesională din Israel și din întreaga lume poate pune copiii, adulții și pe cei din jurul lor la risc, induce în eroare publicul și pune în pericol sănătatea publică.

Cinci dintre cei opt medici vizați de ministerul israelian al sănătății sunt și homeopați. Unul dintre ei, Chaim Rosenthal, a răspuns în scris invitației la audiere, angajându-se să se abțină de la a mai da sfaturi împotriva vaccinării. Comitetul ministerial a primit numeroase plângeri vizându-i pe cei opt medici, de la alți medici, părinți și organizații care luptă împotriva ezitării la vaccinare.

 

Măsurile pot merge până la retragerea dreptului de liberă practică

 

În cazul în care oficialii vor decide că respectivii practicieni au dat dovadă de un comportament profesional nedemn pentru un medic, au posibilitatea de a lua o serie de măsuri punitive, care pot merge până la retragerea dreptului de a practica medicina.

„Prejudiciul pe care îl aduc astfel de medici este unul enorm, deoarece declarațiile lor sunt percepute de public ca fiind valide medical și științific, că doar sunt medici”, a explicat un oficial israelian pentru Haaretz. „De fapt, ei sunt medici ce practică homeopatia și, în întâlnirile pe care le-am avut cu ei, nu au fost capabili să dovedească științific ceea ce susțin. Greșeala noastră este că nu am acționat deja împotriva lor încă de acum doi ani”, a adăugat oficialul citat.

 

Pe când și în România?

 

Israelul se confruntă cu o epidemie de rujeolă, după ce infecția cu virusul rujeolic fusese aproape de eradicare. Din martie 2018, ca urmare a cazurilor de import, s-a declanșat o epidemie care a dus la apariția unui număr mare de infecții, de peste trei mii, din cauza numărului mare de persoane nevaccinate.

Și România se confruntă cu o epidemie severă de rujeolă. În țara noastră, până la jumătatea lunii ianuarie 2019, au fost raportate 15.671 de îmbolnăviri și nu mai puțin de 59 de decese. Cu toate că au fost mai multe cazuri de medici care au exprimat public poziții împotriva vaccinării, mulți dintre ei adepți ai practicilor de medicină alternativă, nici Ministerul Sănătății și nici Colegiul Medicilor din România nu au investigat mai atent comportamentul profesional al acestora.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.