Ministerul Sănătății le cere DSP-urilor și autorităților locale să colaboreze pentru evitarea epidemiilor în zonele afectate de inundații

Ministerul Sănătăţii le cere reprezentanţilor direcţiilor de sănătate publică să colaboreze cu autoritățile locale și să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii, pentru a evita epidemiile.

“Pentru a preîntâmpina apariţia de epidemii, direcţiile de sănătate publică vor asigura, în principal, supravegherea populaţiei din punct de vedere epidemiologic şi monitorizarea calităţii apei potabile în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor. Acolo unde va fi cazul, se va asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate şi vor fi verificate stocurile de medicamente, materiale necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Mai mult se va suplimenta personalul medical, în funcție de necesități”, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat.

În plus, va fi asigurat transportul gravidelor, a persoanelor în vârstă cu boli cronice, dializaţilor şi copiilor care au nevoie de servicii medicale.

Mai mult, unde este necesar reprezentanţii DSP-urilor vor înregistra populaţia afectată pentru a declanşa campanii de vaccinare împotriva hepatitei A si tetanosului, transmite Ministerul.

Autoritățile vor supraveghea și condițiile de igienă în adăposturile temporare organizate pentru persoanele sinistrate, ramase fara adapost;

Direcțiile de sănătate publică vor avertiza medicii de familie să asigure asistenţa medicală în permanenţă şi să monitorizeze starea de sănătate a populaţiei din zonele afectate. Tot DSP-urile vor informa populația cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

  • să consume apa îmbuteliată, să nu bea apa direct din fântâni sau de la robinet;
  • să utilizeze pentru prepararea alimentelor apa fiarta si racita;
  • să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;
  • să nu atingă animalele moarte și să avertizeze autoritățile, în vederea evacuării acestora;
  • să evite expunerea prelungita la frig/umezeala,
  • să  pastreze alimentele in conditii igienice;
  • să respecte igiena individuala;
  • la primele semne de boala sa se prezinte la cel mai apropiat medic/spital

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.