Ministerul Sănătății: Licitația pentru până la 1.117 incubatoare este în curs de finalizare

Licitația pentru un număr maxim de 1.117 incubatoare este în curs de finalizare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Tiberius Brădăţan.

„Licitaţia pentru incubatoare e în curs de finalizare. Este vorba despre un număr maxim de 1.117 incubatoare alocate pe şapte loturi, diferite tipuri de incubatoare, diferite funcţiuni. (…) Practic acoperim tot spectrul de incubatoare necesare. În momentul de faţă suntem în faza în care vineri, în data de 5, au fost deschise solicitările de clarificare de către comisie şi practic în acest moment putem să spunem că avem pe aceste 7 loturi de incubatoare 11 ofertanţi şi 35 de oferte”, a spus Brădăţan, la conferinţa de presă prilejuită de dotarea Secţiei de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti cu un ventilator de ultimă generaţie donat de Salvaţi Copiii, relatează Agerpres.

El a explicat că un element de întârziere l-a constituit şi faptul că această procedură de achiziţie, fiind vorba de bani foarte mulţi, a fost supusă controlului Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice şi că, de altfel, fiecare pas din licitaţie a fost monitorizat de aceasta.

„La final s-a primit aviz conform necondiţionat, practic nu a fost constatată niciun fel de abatere sau deficienţă în ce s-a desfăşurat până acum în această procedură de licitaţie şi ne aşteptăm ca în foarte scurt timp să fie semnat acordul cadru care va fi apoi repartizat către unităţile care desfăşoară această procedură de achiziţie, către spitale, care vor putea, în baza acordului, să îşi achiziţioneze ceea ce şi-au propus, urmând ca finanţarea să fie asigurată de Ministerul Sănătăţii. Suma maximă prevăzută este de 128.754.036 lei. Banii sunt, finanţarea există”, a precizat secretarul de stat.

 

Incubatoarele ar urma să ajungă în spitale până la finalul anului

 

Întrebat de jurnalişti când vor ajunge aceste incubatoare în spitale, el a estimat că până la finalul anului.

„Acordul cadru, cel care va permite achiziţia acestor incubatoare, va fi semnat într-o perioadă foarte scurtă de timp (…), hai să spunem până la sfârşitul anului. De ce vă spun acest lucru? Din momentul în care spitalele care au aceste nevoi vor primi acordurile cadru, din acel moment ele pot purcede la achiziţie şi va depinde doar de posibilitatea câştigătorilor licitaţiei de a furniza echipamentele. (…) Sunt 11 ofertanţi pe cele 7 loturi, unii dintre ei având oferte pe mai multe loturi. (…) Până la sfârşitul anului ne-am dori ca primele incubatoare să ajungă”, a spus Brădăţan.

El a afirmat că, în ceea ce priveşte alocarea de fonduri, bugetul pentru programul naţional de sănătate a femeii şi copilului a crescut în fiecare an.

„Dacă în 2017 suma alocată a fost de 19.916.000 lei, în 2018 a fost 21.246.000. În acest an avem o alocare bugetară de 24.086.000 lei. (…) În cadrul screening-ului deficienţelor de auz, screening auditiv, ca urmare a dotării tuturor maternităţilor cu aparatura necesară, numărul de copii care vor putea fi evaluaţi în acest an a crescut la 180.000”, a adăugat secretarul de stat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.