Ministerul Sănătății monitorizează situația imunoglobulinei din România

Ministerul Sănătății

Situația imunoglobulinei (Ig) este în atenția Ministerului Sănătății, iar în ultima perioada se află în evaluare și strictă monitorizare la nivelul structurii de specialitate – Direcția politica medicamentului, a dispozitivelor și tehnologiilor medicale, se arată într-un comunicat de presă al MS.

Începand din luna aprilie, Ministerul Sănătății a solicitat deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) din România planul de livrări pentru anul 2021.

De asemenea, a solicitat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate consumul pe ultimii doi ani a Ig pentru o comparație cu stocurile disponibile și a celor transmise de distribuitori în planul de livrări.

Reprezentantului Besmax Pharma Distribution SRL I s-au cerut, de asemenea, detalii referitoare la distribuitorii cu care acesta colaborează în vederea îndeplinirii obligației de serviciu public.

În răspunsul primit se menționează aspectul modalității de calcul a prețului de producător pentru aceste produse, invocându-se o creștere de către producătorul Kedrion cu 5% a prețului de vânzare către România.

Prin urmare, alocarea de cantități suplimentare în 2022 va fi posibilă la un preț care depășește cu aproximativ 7% prețul maximal actual din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România.

În același timp, MS a solicitat un punct de vedere de la comisiile de specialitate cu privire la posibilitatea de acoperire a nevoilor actuale de tratament ale pacienților din România cu Ig disponibile astăzi pe piața din România, răspunsul fiind unul favorabil în legătură cu acest aspect.

Urmare a informațiilor obținute, urmează întâlniri cu reprezentanții producătorilor pentru discuții punctuale și actiuni cu privire la disponibilitatea Ig pentru pacienții din România, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.