Ministerul Sănătății: Nu se pune problema unei epidemii de gripă la acest moment

Ministerul Sănătății

„În acest moment nu se pune problema unei epidemii de gripă. Este vorba despre o circulație mai intensă a virusului gripal”, a declarat la 10 ianuarie ministrul sănătății, Sorina Pintea. Declarația vine în contextul în care în aceeași zi a fost dat publicității primul raport pe acest an privind numărul total de infecții acute respiratorii publicat de Institutul Național de Sănătate Publică prin intermediul Centrului Național pentru Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNCSBT).

Conform acestui raport, numărul infecțiilor respiratorii raportate în prima săptămână a anului 2019 este cu 9,1% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent. De asemenea, de la debutul acestui sezon au fost înregistrate cinci decese confirmate cu virus gripal, din care patru în prima săptămână a anului 2019. Unul din decese a fost înregistrat la o persoană tânără, fără alte probleme de sănătate.

 

Ministerul sănătății recomandă vaccinarea

 

Sorina Pintea a declarat că există o îngrijorare privind decesul unor persoane tinere, fără antecedente de probleme de sănătate, dar și nevaccinate. În acest context, Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Mesajul vine însoțit de o recomandare făcută celor încă nevaccinați să se vaccineze gripal.

Anul acesta, MS a achiziționat 1.300.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gripală a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Până la 6 ianuarie, au fost vaccinate gratuit 1.203.057 persoane din grupele la risc, cu vaccin asigurat de MS.

 

Numărul cazurilor de gripă ar putea crește în perioada următoare

 

Ministerul Sănătății atrage atenția că, odată cu  începerea cursurilor în unitățile de învățământ, numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea crește. În acest context, cadrele didactice sunt sfătuite sa facă un triaj al elevilor bolnavi la primele ore de curs, pentru a evita riscul apariției de focare în colectivități.

În timpul sezonului gripal – și nu numai – foarte importantă este și respectarea măsurilor de igienă personală. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse sunt măsuri esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.