Ministerul Sănătății: Pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19

Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19. Instituția oferă mai multe informații validate de prof. univ. dr. Theodora Mariana Nicoleta Benedek, președinta Comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătății.

Astfel, potrivit MS, pacienții aflați sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranță. De asemenea, MS precizează că nu se va întrerupe tratamentul anticoagulant.

De asemenea, pacienții cu proteze metalice mitrale și aortice trebuie să-și dozeze INR-ul înainte de vaccinare. În cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant, a precizat Ministerul.

Totodată, pacienților aflați sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a omite nicio doză de anticoagulant, arată aceeași sursă.

În ceea ce privește pacienții aflați sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux), acestora li se poate administra vaccinul în siguranță, iar ca măsură de precauție suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant, potrivit MS.

Referitor la pacienții în tratament cronic cu antiagregante plachetare, nu necesită nicio ajustare a medicației și nu trebuie să întrerupă medicația, se arată în anunțul Ministerului.

În ceea ce privește vaccinarea antiCOVID-19, o altă recomandare făcută de Minister este utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului, menținerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute, iar în cazul formării unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.