Ministerul Sănătății pregătește deschiderea unui complex sanatoriu balnear la Moinești

Ministerul Sănătății (MS) vrea să deschidă în stațiunea Moinești, județul Bacău, un sanatoriu pentru persoanele care au nevoie de recuperare medicală și tratament balnear.

Ministerul intenționează să preia un imobil nefuncțional care a avut destinația de complex balnear de la administrația locală în administrarea MS prin Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie.

În acest sens, a fost emis un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost lansat în dezbatere publică.

Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie (I.N.R.M.F.B) are în strategia de dezvoltare formarea unei rețele de secții sanatoriale în stațiunile balneare acreditate din România, ceea ce ar permite relansarea utilizării factorilor terapeutici naturali din România în scopul promovării stării de sănătate și creșterii calității vieții.

“Prin realizarea acestui obiectiv, I.N.R.M.F.B își dorește relansarea activității medicale balneare ca parte a programelor complexe de recuperare medicală, pentru pacienți cu boli ce determină sechele funcționale importante, cu impact socioeconomic atât asupra pacienților și familiilor acestora, cât și asupra întregii societăți. Practic, programele de recuperare medicală tardivă sau terțiară s-ar putea dezvolta în astfel de secții sanatoriale din stațiunile balneare, degrevând spitalele de cheltuielile implicate de acest tip de recuperare și permițând unui număr mai mare de pacienți să înceapă recuperarea medicală de faza I. Un prim pas important a fost făcut în acest sens, prin reintroducerea în circuit a sanatoriului Slănic Moldova, ca secție sanatorială externă a INRMFM, activitatea medicală balneară din această secție a fost în creștere de la an la an și se bucură de o deosebită apreciere din partea pacienților tratați aici. Având acest exemplu și ținând cont de numărul mare de pacienți cu dizabilități severe rezultate din bolile cronice numeroase, fără potențial de vindecare, dar cu potențial de agravare prin sechele restante, INRMFB propune crearea unei astfel de secții sanatoriale prin preluarea imobilului situat în zona Parc Moinești, compus din Corp A și Corp F, împreună cu terenul aferent.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Imobilul este o clădire neterminată compusă din mai multe corpuri care au avut destinația de Complex balnear și este situat în partea central sudică a Municipiului Moinești, strada Tudor Vladimirescu nr. 151 B, Județul Bacău.

Consiliul Local Moinești și-a dat deja acordul pentru transferul imobilului în administrarea MS.

“Având în vedere că în imobilul respectiv se va desfășura activitate medicală balneară, ca secție sanatorială externă a I.N.R.M.F.B ce va deservi pacienți din întreaga țară și va răspunde necesităților pacienților români și străini în cadrul programelor naționale de prevenție și tratament de recuperare, prin prezentul act normativ se declară bun de interes public național.”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Valoarea totală a imobilului constituit din două corpuri de clădiri, plus terenul aferent pe o suprafață de 1.701 mp, este de 1.883.590 lei.

Municipiul Moinești este statiune turistică de interes local din februarie 2017 și are șanse reale de a se alinia în rândul stațiunilor balneoclimaterice atât datorită peisajelor naturale cât și numeroaselor izvoare de ape minerale curative, notează reprezentanții primăriei pe site-ul de prezentare a localității.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.