Ministerul Sănătății: Program pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere în farmacii. Proiectul de Ordin, în transparență decizională

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională un proiect de Ordin pentru aprobarea organizării și funcționării unui program pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare.

Programul este rezervat persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere contra cost, nefiind incluse în categoriile de risc pentru care vaccinul este asigurat gratuit de Ministerul Sănătății.

De asemenea, Ministerul Sănătății a elaborat și un ghid de bună practică pentru organizarea și funcționarea unui program-pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor.

Proiectul de Ordin prevede că farmaciile interesate să participe la programul de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere trebuie să îndeplinească mai multe condiții, între care să dispună de un spațiu dedicat activității de vaccinare de natură a asigura siguranța și confidențialitatea procesului de vaccinare, să aibă un frigider pentru depozitarea și menținerea vaccinurilor în condiții optime de temperatură, să asigure respectarea lanțului de frig, să aibă farmaciști care au obținut certificatul de absolvire a programului de pregătire pentru activitatea de vaccinare și să aibă încheiat un contract cu o firmă autorizată pentru transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale.

Pentru a putea administra vaccinuri gripale în cadrul unei farmacii, farmaciștii trebuie să obțină un certificat de absolvire a unui program de pregătire postuniversitară de vaccinare împotriva gripei sezoniere, cu o durată de minimum cinci zile, organizat de instituții de învățământ superior cu profil medico-farmaceutic acreditate.

“Pentru a asigura furnizarea consecventă a serviciilor de vaccinare, de cea mai bună calitate, tot personalul din farmacie (farmaciști, asistenți medicali de farmacie) care asistă la furnizarea serviciilor de vaccinare în cadrul unei farmacii comunitare autorizată în acest sens trebuie să fie instruit corespunzător în conformitate cu cele mai bune practici farmaceutice”, prevede proiectul de act normativ.

Persoanele eligibile pentru vaccinare antigripală în farmacie trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii:

  • persoane care au cel puțin o vaccinare antigripală anterioară ;
  • nu sunt alergice la ovalbumină sau nu au prezentat alergii la vaccinare anterioară;
  • nu sunt alergice la nici unul dintre componentele vaccinului;
  • nu prezintă semnele unei boli febrile sau infecții acute.

Persoanele care, în urma consultației prealabile, nu îndeplinesc condițiile de vaccinare de către farmacist în farmacie, vor fi îndrumate către medicul de familie/curant pentru vaccinare.

Potrivit proiectului, vaccinarea se va face exclusiv de către farmaciștii care au absolvit un program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere, cu respectarea strictă a Ghidului de vaccinare în farmaciile comunitare inclus ca anexă la proiectul de ordin.

Autorizarea farmaciilor pentru a desfășura activitatea de vaccinare va fi realizată de către Ministerul Sănătății, prin Direcția Farmaceutică și a Dispozitivelor Medicale.

“Dacă farmacia îndeplinește condițiile de autorizare, în termen de maximum 15 zile de la data primirii cererii și a documentației aferente, Ministerul Sănătății prin Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale va înscrie ca mențiune la autorizația de funcționare permisiunea ca farmacia comunitară să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere și o va comunica către solicitant”, se arată în proiectul de ordin.

Lista farmaciilor comunitare care sunt autorizate să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Costul vaccinului și al serviciului de vaccinare vor fi suportate de persoana vaccinată, precizează actul normativ.

“Este interzisă orice campanie publicitară cu caracter comercial care să facă referire la vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare, fiind permise doar afișarea la loc vizibil în farmacia comunitară a informării asupra beneficiilor vaccinării, publicarea pe pagina web a Colegiului Farmaciștilor din România sau publicarea campaniilor de informare și promovare a vaccinării desfășurate de autoritățile publice centrale”, menționează documentul.

Farmaciile trebuie să afișeze la loc vizibil intervalul orar în care se desfășoară vaccinarea împotriva gripei sezoniere.

Programul pilot se derulează pe o perioadă de 180 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului.

Ghidul de bună practică pentru organizarea și funcționarea unui program pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare poate fi consultat AICI 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.